BTW-tarief

Een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de opbouw van jouw privéwoning? Dat klinkt als muziek in de oren maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Want om hiervan te kunnen genieten moet je aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. In dit blogbericht leggen we jullie deze alvast uit. Benieuwd?

Laat je een gebouw afbreken om er vervolgens een privéwoning neer te poten? Dan kan je sinds kort rekenen op een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Sinds 1 januari 2021 is dit mogelijk over heel België, voordien kon het al in 32 centrumsteden maar nu wordt het (tijdelijk) verder uitgebreidt tot 31 december 2022.

Wil jij jouw privéwoning graag laten uitrusten op vlak van elektriciteit, domotica, ventilatie, verlichting, laadpalen of videofonie na het afbreken van het gebouw dat er voorheen stond? Dan kan je alvast rekenen op Stephan van EnD Werken inclusief het verlaagde btw-tarief van 6 procent. Je portefeuille zal er ongetwijfeld ‘wel bij varen’.

Zoals eerder vermeld zijn er wel enkele specifieke voorwaarden aan gekoppeld. Niet iedereen kan dus zomaar genieten van het verlaagde tarief. Hieronder een overzicht van de belangrijkste voorwaarden:

  • Er moet sprake zijn van de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning. Dat wil zeggen dat het gebouw dat je van plan bent af te breken, niet noodzakelijk ‘een woning’ moet zijn. Het afbreken en heropbouwen moet wel gebeuren door dezelfde persoon. Dit kan zowel een particulier als een bouwpromotor zijn. Ook moet de woning die je wilt gaan bouwen, zich bevinden op hetzelfde perceel als het gesloopte gebouw.
  • Verder moet je je domicilie vestigen in de nieuwe woonst. Het moet dan gaan om je enige woning die hoofdzakelijk als hoofdverblijfplaats staat aangegeven. Daarnaast moet je wel minimum vijf jaar aan deze voorwaarden voldoen. Als je dat niet nakomt zal je een deel van het voordeel moeten terugbetalen.
  • Als laatste punt mag de bewoonbare oppervlakte van de heropgebouwde woning niet groter zijn dan 200 vierkante meter.

Een mooi en financieel voordeel, zeker als je voldoet aan de voorwaarden. Bij EnD Werken kan je terecht voor vragen betreffende je renovatie- of nieuwbouwproject.

Wij nemen graag alle zaken uit handen. Gaande van elektriciteit, domotica, verlichting, laadpalen, videofonie tot ventilatie. Zo hoef jij je alvast geen zorgen te maken over jouw slimme droomhuis.

Wil je meer te weten komen over EnD Werken of ben je benieuwd naar onze realisaties? Neem dan zeker eens verder een kijkje op de website of bezoek onze Facebookpagina. Of wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwe blogberichten? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief en mis het niet.

Bronvermelding FOD Financiën