,

Alle info over het capaciteitstarief en hoe je zelf kosten kan besparen

Capaciteitstarief

De distributienettarieven worden vanaf 2022 aangerekend via een capaciteitstarief. Dit omdat pieken in het verbruik extra kosten met zich meebrengen. Zo willen ze jou, als eindconsument, aanzetten om het net efficiënter te gaan gebruiken.

Hernieuwbare energie is aan een opmars bezig. Denk maar aan de vele elektrische wagens, zonnepanelen, windmolens, warmtepompen, … Dit zorgt ervoor dat distributienetwerken in de toekomst meer en anders gebruikt gaan worden.

Daarnaast zullen ze ook nog eens extra worden onderworpen aan piekbelastingen. Dit zorgt ervoor dat distributienetbeheerders mogelijks forse investeringen moeten gaan doen om het net betrouwbaar te houden. Als gevolg zullen de tarieven, die u betaalt om de energie tot bij uw thuis te krijgen, sterk kunnen toenemen.

De toename hiervan moet dus ten alle tijden vermeden worden. Het is daarom noodzakelijk dat gezinnen en bedrijven hun verbruik goed in het oog houden om extra kosten te vermijden. Zo blijft het net betaalbaar voor iedereen.

Maar hoe kan je er nu zelf voor zorgen dat hoge piekbelastingen vermeden worden? EnD Werken got you covered.

  • Tip 1: Allereerst is een goede tip om je verbruik te spreiden. Ga niet elke dag, op hetzelfde moment, intensief elektriciteit verbruiken. Door je verbruik doorheen de dagen te spreiden, loop je minder risico op hoge pieken.
  • Tip 2: Vermijd het om gedurende, meer dan 15 minuten, verschillende ‘energieslurpende’ toestellen tegelijk te gebruiken.
  • Tip 3: Beschik je over een elektrische wagen? Laad die dan bij voorkeur traag op óf indien er voldoende stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen. En anders s’nachts.
  • Tip 4: En last but not least: laat een digitale meter installeren. Zo krijg je een goed inzicht in jouw verbruik zodat piekbelastingen tot het verleden behoren.

Vanaf 1 januari 2022 zal het capaciteitstarief uiteindelijk in voege treden. Slaag je erin, mede dankzij onze tips, om je verbruik gelijkmatig te verspreiden in tijd? Dan wordt het nieuwe tarief mogelijks wel voordeliger. Klaar voor een budgetvriendelijke energiefactuur?

Wil je meer weten over EnD Werken? Of wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief en volg ons ook online.

Bronvermelding VREG Energiewijzer