Aardlekschakelaar

De aardlek-, verliesstroom- of differentieelschakelaar. In de volksmond ook wel beter bekend als de ‘aardwachter’. Een beveiliging die altijd is geïntegreerd in jouw elektrische installatie en ervoor zorgt dat jij als persoon ten allen tijde beveiligd bent tegen elektrocutie. Ongeacht de omstandigheden. Maar, om er echt 100 procent zeker van te zijn dat deze werkt in geval van nood, wordt er door fabrikanten geadviseerd om de goede werking ervan regelmatig zelf te testen. Benieuwd hoe je dat doet? In dit blogbericht vertellen we jullie er alles over.

Een aardwachter. De meeste hebben hier al van gehoord. Maar wat doet het nu precies? Zoals eerder al gezegd biedt deze de nodige bescherming voor jou als persoon tegen electrocutie, in geval van lekstromen. Kom jij met een bepaald lichaamsdeel (handen, hoofd, …) in contact met actieve delen van een geleider of onderdelen van een toestel die (al dan niet wegens een defect) onder spanning staan? Dan spreken we van elektrocutie.

De stroom zal via je lichaam naar de aarde vloeien. Iets dat we, kost wat kost, willen vermijden. Daarom is de verliesstroomschakelaar in het leven geroepen die hier automatisch tegen beschermd. Iets dat je ongetwijfeld zal terugvinden in jouw elektriciteitskast. Hieronder een voorbeeld van een dergelijk exemplaar.

Maar hoe werkt deze nu precies? Heel simpel gezegd meet dit toestel continu de in- en uitgaande stroom van jouw elektrische installatie. Beide waardes worden vervolgens met elkaar vergeleken. Is het verschil kleiner dan 300 mA of 30 mA? Dan schakelt de aardlekschakelaar niet. Wordt het verschil toch groter dan bovengenoemde waardes? Dan wordt een lekstroom gedetecteerd waardoor vervolgens de beveiliging in werking zal treden. De stroomtoevoer wordt uitgeschakeld.

Natuurlijk mag je erop vertrouwen dat deze differentiëelschakelaar zijn werk zal doen. Zeker indien Stephan Motmans van EnD Werken langs is geweest. Maar, zoals eerder al gezegd in dit bericht, blijft het uitermate belangrijk om zelf ook te waken over de goede werking van dit toestel. Waarom? Wel, heel simpel: veiligheid. Niet alleen die van jou, maar ook van je gezin, collega’s, …. Elektriciteit: je ziet én ruikt het niet. Maar het is er wel. Automatische beveiligingen zoals een differentiëelschakelaar bijvoorbeeld spelen hierbij een cruciale rol. Belangrijk is dus dat je altijd 100 procent zeker bent dat deze het nog doet.

Maar er is goed nieuws want je kan zelf controleren of de aardwachter nog doet wat ie moet doen. Op de schakelaar zit namelijk een testknop die meestal wordt aangegeven met de letter ‘T’. Indien je deze knop indrukt, dan zal er een zogenaamde lekstroom gesimuleerd worden. Als alles goed is, dan zou de verliesstroomschakelaar in werking moeten treden waarna vervolgens de achterliggende installatie uitgeschakeld zou moeten worden.

Is dat bij jou het geval? Dan kan je er vanop aan dat de aardwachter nog doet wat het moet doen. Is dat niet het geval? Neem dan onmiddellijk contact op met je EnD Werken zodanig dat het onderliggende probleem opgelost kan worden. Zo blijft jouw veiligheid gegarandeerd.

Graag voegen we er aan toe dat je dit best regelmatig test. Fabrikanten van differentieelschakelaars geven verschillende periodes op. Maar EnD Werken adviseert je om dit zeker één maal per jaar te doen.

Twijfel je aan de werking van jouw aardlekschakelaar? Of ondervind je problemen met jouw elektrische installatie? Ga dan zeker even naar onze contactpagina en neem contact op met zaakvoerder Stephan. Hij helpt jullie graag verder.

Wil je meer weten over EnD Werken? Of wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief en volg ons ook online.