,

Het capaciteitstarief vanaf 2022: alles wat je moet weten

capaciteitstarief 2022

Met de start van dit nieuwe jaar (2022) treedt ook het capaciteitstarief in voege. Kort samengevat wil energieregulator VREG, met de introductie van het capaciteitstarief, ervoor zorgen dat piekbelastingen gereduceerd worden tot een absoluut minimum. Ze willen jou als consument aanzetten om het net efficiënter te gaan gebruiken. Maar wat wordt er nu precies bedoelt met het capaciteitstarief? En welke invloed heeft het nu concreet op jouw energiefactuur?

Dat de stijgende prijzen van energie een nefaste invloed hebben op jouw elektriciteitsfactuur, dat moeten we je waarschijnlijk niet meer uitleggen. Een reden extra om jouw energiefactuur binnen de perken te houden. In een eerder blogbericht hebben we je alvast enkele handige tips gegeven om piekbelastingen op het net te vermijden.

We kunnen er niet omheen: ’s ochtends én ’s avonds is het moment dat we met z’n allen massaal stroom verbruiken. In dat opzicht: in de ochtend moeten we ons klaarmaken om te gaan werken. Douchen, ontbijten, naar het toilet gaan, … Wanneer we klaar zijn met werken, veelal in de late namiddag/avond, voeren we meestal huishoudelijke taken uit. Denk maar aan stofzuigen, het wasmachine aanzetten, de afwasmachine starten, … Kortom: we verbruiken allemaal samen heel wat energie op hetzelfde moment. Dat zorgt voor een piek in het energieverbruik wat maakt dat zware investeringen nodig zijn om het distributienet betrouwbaar te blijven houden. En dat is net waar het ‘schoentje’ wringt. Die zware investeringen zouden mogelijks doorgerekend kunnen worden aan de eindconsument.

Om dat te voorkomen wil energieregulator VREG jou als consument aanmoedigen om anders om te springen met energie. Hoe ze dat willen doen? Enerzijds door het verbruik te verminderen en anderzijds: hetgeen dat je verbruikt te spreiden in tijd om zo de elektriciteitsproductie en het verbruik beter op elkaar af te stemmen.

Allemaal goed en wel. Maar welke invloed heeft dit op jouw energiefactuur? Jouw energiefactuur bestaat uit verschillende kosten. Eén deel daarvan zijn de zogenaamde ‘netkosten’. De kosten die nodig zijn voor het aanleggen, beheren en onderhouden van elektriciteitsnetten. Vanaf dit jaar (2022) zal deze ‘kostenpost’ berekend worden op basis van je eigen piekverbruik. Kort gezegd kan men stellen dat: hoe minder je het netwerk belast, hoe minder je betaalt.

Daarom is het in 2022 dus goed om goed stil te staan bij jouw energiebehoeften. Zo kan je je bijvoorbeeld de vraag stellen: is het wel zinvol om alle ‘energieverslindende’ apparaten op hetzelfde moment in te schakelen? Of indien je zonnepanelen zou hebben is het misschien beter om de opgewekte energie te gebruiken op het moment dat ze geproduceerd wordt.

Kortom: het loont om jouw verbruik te spreiden doorheen de dag zodanig dat pieken maximaal afgevlakt worden. Benieuwd hoe jij je verbruik beter kan spreiden? Lees dan zeker eens dit interessante blogbericht en ontdek hoe jij kan besparen op jouw energiefactuur.

Wil je meer te weten komen over EnD Werken? Surf dan gerust eens naar deze pagina. Of wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief en volg ons ook online.