,

Alles wat je moet weten over het capaciteitstarief in 2023: deel 2

capaciteitstarief 2023

Zoals je al kon zien in het eerste deel van het nieuwsbericht ‘Alles wat je moet weten over het capaciteitstarief: deel 1’, valt het er heel wat te vertellen over dit onderwerp. In deel 2 gaan we iets ‘dieper duiken’ in deze interessante materie die niet onbelangrijk is voor jou en je gezin. Klaar voor het tweede deel?

Het capaciteitstarief: ook van toepassing voor mensen met zonnepanelen?
Als je momenteel al beschikt over zonnepanelen en/of een thuisbatterij, dan vormt dit een mooie aanvulling om je maandpieken af te vlakken. Verder neemt het niet weg dat je, nog steeds, je energie best spreidt doorheen de dag. Als het avond wordt bijvoorbeeld, en je wekt geen energie op, ga je gebruik maken van het elektriciteitsnet (als je geen thuisbatterij zou hebben).

Wanneer je dan beslist om huishoudelijke toestellen te laten werken met een aanzienlijk verbruik, dan zal jouw maandpiek stijgen. Houdt dit zeker goed in het oog.

Ik beschik momenteel over een digitale meter: waar kan ik mijn maandpieken zien?
Wie een digitale meter heeft, kan zijn maandpieken raadplegen via ‘Mijn Fluvius’. Erg handig!

Hoe kan ik besparen op mijn elektriciteitsfactuur, na de invoering van het capaciteitstarief (met digitale meter)?
Misschien wel het meest belangrijke antwoord: spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Om jouw ‘verbruikscurve’ zoveel mogelijk af te vlakken, is het belangrijk dat je alles goed plant en organiseert. Dat zal de uiteindelijk de kunst worden: alle pieken zoveel mogelijk vermijden. Hoe meer pieken, hoe hoger je capaciteitstarief en dus ook hoe duurder jouw energiefactuur.

Bestaan er apparaten die hier automatisch rekening mee houden?
Absoluut. Tegenwoordig zijn er heel wat ‘slimme toestellen’ op de markt die hier een oplossing voor bieden. Door de uitgebreide integratiemogelijkheden, wordt jouw huis omgetoverd tot een ‘smart home’ waarbij alles automatisch gebeurt. Zonder tussenkomt van een persoon. Doordat alle parameters gecentraliseerd worden in 1 digitaal systeem, en alles met elkaar verbonden is, kunnen de juiste keuzes gemaakt worden met 1 gedachtegang: het piekverbruik zoveel mogelijk beperken.

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?
Voor de lezers die onze blog goed volgen, weten hoe het capaciteitstarief berekend wordt. Afhankelijk van welk type meter je hebt (digitaal of analoog) en of je geniet van het sociaal tarief. Bij huishoudens met een digitale meter wordt het capaciteitstarief berekend op basis van het piekvermogen.
Beschik je over een ’klassieke meter’? Dan wordt het capaciteitstarief gezien als een voorlopig, vast bedrag in afwachting van de digitale meter. Met een analoge meter is het immers onmogelijk om te zien hoeveel elektriciteit gebruikt wordt binnen bepaalde tijdspannes. De hoeveel elektriciteit wordt wel nog steeds mee in rekening genomen.

Hoe gebeurt de exacte berekening bij een analoge meter?
De berekening wordt in dit geval opgesplitst in twee delen:

  • Vast bedrag: Men rekent een vast bedrag aan dat overeenkomt met een maandpiek van 2,5 kW. Voor een doorsnee gezin bedraagt dat een vast bedrag van zo’n 101 euro per jaar (exclusief btw).
  • Variabel bedrag op basis van je elektriciteitsverbruik (kWh): Het aantal kilowatt (kW) wordt vermenigvuldigd met de tijd (in uren) dat je een toestel gebruikt. De ‘uitkomst’ daarvan is het elektriciteitsverbruik. Stel bijvoorbeeld: je gebruikt een stofzuiger (1.100 Watt) gedurende 30 minuten, dan is het verbruik 0,55 kWh (1,1 kW x 0,5 uur).

Is het verbruikstarief duurder voor mensen met een analoge meter in vergelijking met een digitale?
Vermoedelijk wel. Zoals hierboven aangehaald, betaal je enerzijds een vast bedrag dat overeenstemt met het minimum van 2,5 kW. Het andere deel van de nettarieven wordt bepaald aan de hand van het verbruik (in kWh). De kost die je betaalt per kWh bij een analoge meter ligt wel degelijk hoger in vergelijking met de digitale meter.

De energietransitie: de toekomst is nu
We kunnen het niet genoeg benadrukken: de energietransitie is momenteel volop in beweging. Er zijn heel nieuwe verschuivingen binnen de sector, wat er ook voor zorgt dat de manier waarop we met energie omgaan moet veranderen. Bij EnD Werken zien we hier alvast een positieve evolutie in.

Vond je dit interessant en ben je op zoek naar meer waardevolle informatie op vlak van elektriciteit, domotica, verlichting, laadpalen, videofonie en/of ventilatie? Neem dan zeker eens een kijkje bij de andere blogberichten en laat je inspireren.

Zit je verder nog met vragen of heb je nood aan een professionele elektricien? Stephan staat voor je klaar. Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.