,

Voordelen domotica: meer comfort, veiligheid én energie besparen

voordelen domotica

Domotica, ook wel bekend als smart home technologie, omvat alle geautomatiseerde en verbonden systemen/apparaten in een woning. Daardoor wordt het nog eenvoudiger om verschillende toestellen in een huis/gebouw/appartement te bedienen. Dit kan zowel via een smartphone, tablet als computer. Bij onze klanten zien we het steeds vaker: ze willen een totaalpakket waarbij gebruiksgemak en comfort hand in hand gaan met elkaar. Vaak is de bediening vanop afstand onontbeerlijk. Dankzij de producten die in ons merkenpakket (Dobiss Domotics en Niko Home Control) zitten, kunnen we hier met EnD Werken mooi op inspelen. De mogelijkheden? Die zijn nagenoeg eindeloos. Afhankelijk van het budget natuurlijk. Benieuwd naar alle voordelen van domotica?

Je kan er niet omheen: domotica is een snel groeiende trend in de woningbouw. Het biedt tal van voordelen. Niet alleen voor gezinnen maar ook bedrijven hebben er baat bij. In dit blogbericht vertellen we je er graag alles over.

Wat is domotica precies?

Automatisch de verwarming laten inschakelen wanneer je naar huis rijdt van het werk? Of de lampen bij je thuis laten inschakelen wanneer de zon ondergaat? Dat zijn mogelijkheden van domotica. Oftewel: de elektronische processen in en rond jouw woning die zowel het comfort als de veiligheid verhogen. Zo kan bijvoorbeeld de verlichting, verwarming, airconditioning, gordijnen, beveiligingssystemen en zelfs huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser vanop afstand bediend worden. Klanten die een domotica systeem hebben laten installeren door EnD Werken zijn alvast volledig overtuigd. Getuige daarvan zijn de vele testimonials die je kan nalezen op deze pagina.

Wat zijn de voordelen van domotica?

  • Meer comfort: Eén van de belangrijkste voordelen van domotica is dan ook het verhoogde comfort. Dit betekent dat je vanuit je zetel, bed of vanaf jouw werkplek de controle hebt over verschillende aspecten van de woning. Dit zorgt voor meer gebruiksgemak in het dagelijkse leven. Bijkomend is er het aspect van flexibiliteit, je kan wijzigingen doorvoeren zonder slijp- of breekwerk.
  • Energiebeheer: Een ander voordeel van domotica: het overzichtelijke energiebeheer, en bijgevolg de potentiële kostenbesparingen. Met geautomatiseerde systemen kan je bijvoorbeeld de verwarming/airconditioning zo instellen dat ze alleen worden geactiveerd wanneer je thuis bent. Of wanneer je fysiek aanwezig bent in een bepaalde ruimte. Hierdoor vermijd je onnodig energieverbruik en worden energiekosten verlaagd. We merken dat veel gezinnen, die bij ons aankloppen, steeds bewuster omgaan met hun energiegebruik. Als elektricien speelt Stephan van EnD Werken hier dan ook een belangrijke rol in (voornamelijk adviserend, en na akkoord van de offerte: ook uitvoerend).
  • Veiligheid: Ook dit is een belangrijk voordeel van domotica. Vertrek op reis met een gerust hart wetende dat jouw domotica systeem potentiële inbrekers op het verkeerde been zet. Jouw aanwezigheid in huis wordt gesimuleerd, zelfs als u voor langere tijd weg bent. Wanneer er zich toch een noodsituatie voordoet als je thuis bent, kan je gebruik maken van een paniekknop die bijvoorbeeld alle verlichting doet knipperen en rolluiken opent.
  • Toegankelijkheid en meer levenskwaliteit: Daarnaast kan domotica bijdragen aan een betere toegankelijkheid en levenskwaliteit voor ouderen, en mensen met beperkingen. Met geautomatiseerde systemen is het mogelijk om deuren, verlichting, thermostaten en andere apparaten gemakkelijk te bedienen via spraakopdrachten of een smart device. Dit kan ouderen, en mensen met een handicap, helpen om langer zelfstandig te blijven en zo hun levenskwaliteit een boost te geven.

voordelen domotica

Als je wilt genieten van de voordelen van domotica, kan Stephan – als ervaren elektricien – je voorzien van professioneel advies. Zijn expertise maakt het verschil. We begrijpen dat domotica maatwerkoplossingen zijn en dat elke woning en situatie uniek is. In een eerste fase kijken we naar de behoeften van jou en je gezin: waar hebben jullie nood aan? Aan welke verwachtingen moeten voldaan worden? We werken nauw samen, gedurende het volledige project.

Een samenwerking met EnD Werken staat synoniem voor een duurzame en kwalitatieve oplossing, waarbij de uitbreidbaarheid van de installatie – op lange termijn – altijd een mogelijkheid is (omdat het al eens ter sprake is gekomen in de voorbereidingsfase). Klaar om van start te gaan? Neem dan zeker contact met ons op.