,

Werking van een domotica systeem: slimmer dan je denkt

Domotica

Domotica: zoals eerder al aangegeven in dit blogbericht, is het een opkomende technologie die steeds meer mensen interesseert en inspireert. Het is een systeem waarbij verschillende elektronische apparaten en systemen in een huis met elkaar kunnen communiceren. Tevens kunnen ze ook van op afstand bestuurd worden. Het doel van domotica is om het comfort, de veiligheid, de energie-efficiëntie en de gebruiksvriendelijkheid van een woning of gebouw te verbeteren. Deze slimme technologie biedt een breed scala aan mogelijkheden en voordelen. Als gediplomeerd elektricien kan Stephan jou helpen met het automatiseren om het dagelijkse leven gemakkelijker te maken. Maar hoe werkt domotica juist? Hoe zit het systeem in elkaar en welke componenten zijn allemaal nodig om dit te realiseren?

DomoticaOm te beginnen bestaat een domotica systeem uit verschillende onderdelen. Ten eerste zijn er schakelaars of sensoren die gegevens verzamelen over de omgeving zoals licht, temperatuur, vochtigheid, beweging en/of geluid. Afhankelijk van de toepassing natuurlijk.

Ten tweede zijn er zogenaamde actuatoren die handelen op basis van deze gegevens. Denk maar aan het automatisch inschakelen van verlichting indien iemand een ruimte binnenkomt, het uitschakelen van de verwarming na een bepaald uur, het alarmsysteem dat verdachte activiteiten opmerkt, …

Ten derde is er een centraal systeem dat alle sensoren en actuatoren aanstuurt. Er wordt (automatisch) gereageerd op basis van vooraf ingestelde scenario’s of individuele voorkeuren. Dit centrale systeem kan je het best vergelijken met de ‘hersenen’ van het domoticasysteem. Het verwerkt de gegevens die door de sensoren worden verzameld en gebruikt deze om het gedrag van de actuatoren te bepalen.

Het staat als een paal boven water: de mogelijkheden van domotica zijn eindeloos. Overigens kunnen ze aanzienlijk bijdragen op vlak van comfort, de veiligheid en de energie-efficiëntie van woningen en bedrijfspanden. Domotica kan daarnaast ook de veiligheid verbeteren door het alarmsysteem te koppelen aan bewegingssensoren bijvoorbeeld. Om maar aan te geven: de opties zijn nagenoeg eindeloos. Wil je meer weten over alle voordelen van domotica? In dit interessante artikel lees je er alles over.

Binnen ons portfolio kan je rekenen op de merken DOBBIS en Niko Home Control, specifiek wat domotica aanbelangt. Dit zijn twee producenten van schakelmateriaal die jou het leven aangenamer kunnen maken. Met de producten van beide merken kunnen we een zeer kwalitatief hoogwaardige domoticasysteem installeren dat voldoet aan jouw wensen. DOBBIS en Niko Home Control zijn dan ook niets voor niets gevestigde waarden binnen het ‘domotica landschap’ – en bij uitbreiding: de elektriciteitssector. Meer weten over beide bedrijven en de klemtonen die gelegd worden in hun assortiment? Lees dan zeker eens ‘Waarom EnD Werken kiest voor de merken DOBBIS en Niko Home Control’.

Kortom, domotica staat synoniem voor een slimme en geavanceerde manier om huizen en gebouwen comfortabeler, veiliger en energiezuiniger te maken. Stephan Motmans van EnD Werken staat voor je klaar. Ben je benieuwd naar alle verdere details? Neem dan zeker contact op.