Zonnepanelen leveren restenergie op

Heb jij zonnepanelen liggen? Dan ben je ongetwijfeld al eens in aanraking gekomen met het concept restenergie. Wat kan je nu doen met deze restenergie? Er zijn meerdere slimme manieren om het te benutten. Stephan van EnD Werken, ervaren elektricien, kan jou hierbij helpen!  

Wat is het?  

Voor degenen die niet bekend zijn met de term restenergie, geven we graag even verduidelijking. Het is energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt, maar niet meteen verbruikt wordt. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om deze energie alsnog op een zinvolle manier in te zetten.  

Opslaan van restenergie  

Eerst en vooral kan je restenergie opslaan met behulp van een batterij. Het lijkt misschien de meest voor de hand liggende oplossing, maar dit kan prijzig zijn en het duurt vaak lang voordat de investering zichzelf terugverdient. Er zijn ook alternatieven, zoals het opslaan van energie in de vorm van warm water. Smart Grid Ready boilers zijn een eenvoudige en efficiënte oplossing die op verschillende manieren aangestuurd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld via je domotica systeem 

Directe benutting van restenergie 

Een alternatieve optie is om de restenergie direct te gebruiken. Hier zijn opnieuw diverse mogelijkheden voor. Je kunt het bijvoorbeeld naar de autolader sturen, mits je wagen is aangesloten en de stroomsterkte minstens 6A is. Elektrische fietsen kunnen ook worden opgeladen met deze restenergie, ze vereisen slecht een klein vermogen. Daarnaast kun je slimme verbruikers zoals wasmachine, vaatwasser, droogkast, enz., aansturen om op een specifiek moment in werking te laten gaan. En weet je wat nog mogelijk is? Extra comfort creëren door je airco in te schakelen en je woning extra koeling te bieden.  

Al deze mogelijkheden kunnen geïntegreerd worden in je domotica systeem. Zo kun je op een slimme en geautomatiseerde manier je restenergie benutten, zonder er continu aan te moeten denken. Je maximaliseert je eigen energieverbruik en levert een bijdrage aan een duurzame toekomst, dus waarom zou je nog twijfelen?  

Je merkt het al, de juiste aanpak zorgt ervoor dat je de restenergie van je zonnepanelen op een slimme manier kan benutten. Zowel bij opslaan als direct gebruiken kan Stephan van EnD werken je adviseren en ondersteunen. Het is tijd om die (lang uitgestelde) energiebesparende doelen te realiseren! Wacht niet langer, neem nu contact op met Stephan.