Ventileren

Je zou er niet meteen aan denken wanneer je een nieuwbouw plaatst of een renovatie uitvoert, maar ventilatie is een must-have die vaak wordt vergeten. Waarom ventileren zó belangrijk is? Ventilatie garandeert namelijk dat er ten allen tijde een goede luchtkwaliteit heerst. Binnen weliswaar. Op die manier is het altijd aangenaam vertoeven in elke ruimte. Ongeacht het tijdstip, temperatuur, weer, …

Toen er vroeger huizen werden gebouwd, werd er vaak niet nagedacht over ventilatie. Toen berustte men zich vaak op het principe van verluchten. Een raam openzetten en even later zou de ruimte weer gevuld zijn met verse lucht. Een gedachtegang die bij veel mensen in het geheugen gegrift zit. Maar zo eenvoudig is het niet.

Ventileren of verluchten? Je zou denken dat hetzelfde wordt bedoeld maar niet is minder waar. Wanneer je bijvoorbeeld de buitendeur van een ruimte opent, dan vermengt de binnen- en buitenlucht. Hierbij spreken we van verluchten.

Doe je deur terug dicht en schakel je het aanwezige ventilatiesysteem in dat professioneel werd geïnstalleerd door Stephan van EnD Werken? Dan zal er een luchtcirculatie plaatsvinden waarbij de ‘oude lucht’ wordt afgevoerd. Vervolgens zal de ruimte zich vullen met nieuwe, verse lucht. In dit geval spreken we van ventilatie waarbij we zelf de controle hebben over hoe de luchtstroom geschiedt. Dit is meteen ook het grote verschil tussen ventilatie enerzijds en verluchten anderzijds.

We kunnen dit het best vergelijken met een badkamer. Nadat je hebt gedoucht, hangt er ontzettend veel vocht. Is er geen ventilatiesysteem beschikbaar? Dan zal de vochtige en verontreinigde lucht op lange termijn problemen veroorzaken. Met schimmels, bacteriën, … tot gevolg. Zelfs als je elke keer verlucht door het venster open te zetten.

Hoe je hier komaf mee kan maken? 1 woord: ventilatie. Het levert jou als grootste voordeel op dat je kan leven in een gezonde en aangename omgeving waarbij de luchtkwaliteit altijd piekfijn in orde is. Zonder problemen. Zo geniet je dagelijks van verse lucht binnenshuis.

Het ventilatiesysteem meet 24/7 of er verontreinigde lucht aanwezig is. Zo kan bijvoorbeeld het CO²-, vocht H²O- en/of geur VOC-gehalte bepaald worden. Zijn deze waardes te hoog? Dan zal de ventilatie unit automatisch de snelheid verhogen tot de metingen terug onder de drempelwaarden zijn.

Kort samengevat: hoe belangrijk ventilatie is voor een woning? Het antwoord is heel eenvoudig: een constante luchttoevoer en -afvoer zijn van cruciaal. Zo wordt er niet alleen een gezond binnenklimaat gecreëerd, ook wordt schimmelvorming voorkomen.

Is jouw woning erg goed geïsoleerd? Goed nieuws dan want dan komt het ventilatiesysteem nog beter tot zijn recht. In dit geval moet er namelijk maar een beperkte (regelmatige) verversing van de binnenlucht plaatsvinden.

Zoals je leest, kunnen we bij EnD Werken het belang van een degelijk ventilatiesysteem niet genoeg onderstrepen. Heb je interesse of nood aan een ventilatiesysteem dat doet wat het moet doen, dag en nacht? Geïnstalleerd volgens ‘goed vakmanschap’? Neem dan gerust contact met ons op en laat je begeleiden door Stephan.

Wil je meer weten over EnD Werken? Of wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief en volg ons ook online.