capaciteitstarief

In een vorig blogbericht lieten we jullie weten hoe jouw elektriciteitsfactuur voor 2023 wordt berekend. Hieruit kon je al afleiden dat de factuur bestaat uit de volgende onderdelen: energiekost, btw, een aantal heffingen én de nettarieven. En laat het nu net die laatste zijn, die zo belangrijk is. Het capaciteitstarief maakt integraal deel uit van de nettarieven. Aangezien er tegenwoordig nog heel wat onduidelijk is, omdat het ‘relatief nieuw’ is, geven we je graag een antwoord op enkele veelgestelde vragen omtrent het capaciteitstarief.

Om de overvloed aan informatie zo helder mogelijk te communiceren, publiceren we alles in twee delen. Zo zijn we zeker dat alle meest gestelde vragen aan bod komen.

Is het capaciteitstarief een ‘extra kost’ op mijn elektriciteitsfactuur?
Nee, het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief. Het gaat, voor een gezin, om een andere aanrekening van ongeveer 7% van de volledige elektriciteitsfactuur. Als je je verbruik goed spreidt, en dus hoge pieken vermijdt, betaal je met het capaciteitstarief minder dan iemand die dat niet zou doen.

Waarom is het capaciteitstarief in het leven geroepen?
Kort door de bocht mag er gesteld worden dat energieregulator VREG de nettarieven betaalbaar wil houden voor iedereen. Het is een ‘mes’ dat langs twee kanten snijdt: wanneer je als consument dit goed toepast, bespaar je. Anderzijds worden de kosten, voor bijkomende investeringen, tot een minimum beperkt.

Voor wie is het capaciteitstarief van toepassing?
Het capaciteitstarief wordt vanaf 1 januari 2023 actief voor alle Vlaamse gezinnen. Er is één uitzondering: huishoudens die genieten van het sociaal tarief. Voor hen is het capaciteitstarief niet van toepassing. Zij vallen onder een andere regeling.

Hoeveel bedraagt het capaciteitstarief?
Wat je exact betaalt voor het capaciteitstarief, is afhankelijk van je netbeheerder. Bijgevolg dus ook van je woonplaats. Vanaf 2023 betaal je voor 1 kW, over heel Vlaanderen, ongeveer de volgende tarieven:

  • Op jaarbasis: 40.4 euro (exclusief btw)
  • Op maandbasis: 3.37 euro (exclusief btw)

Bron: mijnenergie.be

Wat betekent het capaciteitstarief voor gezinnen?
Een gezin met een tweevoudige digitale meter, een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar en een gemiddelde maandpiek van 4,26 kW betaalt gemiddeld 337 euro (inclusief btw) nettarieven in 2023. Dat is 11 euro of 3% meer dan in 2022.

capaciteitstarief

Kan ik ook een simulatie laten uitvoeren omtrent de nieuwe nettarieven?

Absoluut. Op de VREG website is een online tool beschikbaar waarmee simulaties uitgevoerd kunnen worden. Omdat elk gezin anders is, en dus ook op een andere manier omgaat met elektriciteit, is ook de ‘uitkomst’ anders. Ieder heeft zijn eigen dagelijkse routine en gebruikt andere toestellen. Met de simulator kan een inschatting gemaakt worden voor jouw situatie.

De simulator houdt rekening met waar je woonst, jouw verbruik en de specifieke technieken (zonnepanelen, elektrische wagen, warmtepomp en/of elektrische warmwaterboiler).

Benieuwd naar deel 2?
Tot zover deel 1 van de veelgestelde vragen over het capaciteitstarief. Ben je benieuwd naar het tweede deel? Volg dan zeker onze social media kanalen en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.