,

De verdeel- of stekkerdoos: gevaarlijker dan je denkt

stekkerdoos

Bij EnD Werken zien we het tegenwoordig steeds meer en meer, voornamelijk bij de iets oudere woningen die klaar zijn voor renovatie: te weinig stopcontacten. Op zich geen probleem zou je denken. Maar in een huis waar geleefd wordt, kom je er al vrij snel achter dat het toch een groter ‘probleem’ wordt na verloop van tijd. De oplossing? Voor veel Vlamingen: de stekkerdoos. Simpel en goedkoop. Maar, daar schuilt ook het gevaar. Wat als je hier te ver in gaat? Lees: wat als je te veel toestellen aansluit op 1 verdeeldoos? Of zelfs stekkerdoos op stekkerdoos? Een logisch gevolg, zoals je regelmatig leest in kranten: brand (door overbelasting van de verdeeldoos). Als je dus niet goed oplet, dan kan dit wel eens verkeerd aflopen. Stephan van EnD Werken geeft je graag een goede raad.

Denk er maar eens over na: hoeveel apparaten/toestellen in jouw huis moeten van stroom voorzien worden? TV’s, laptops, GSM’s, keukentoestellen (koffiezet, microgolf, oven, kookfornuis, …), … In een woonkamer bijvoorbeeld kom je niet snel toe met een handvol stopcontacten. Iets waar we bij EnD Werken altijd de aandacht op vestigen: voldoende stopcontacten in je huis. Je kan er nooit genoeg hebben (bij wijze van spreken). Uiteraard speelt de plaatsing ook een belangrijke rol (naast de kast, zetel, tv-meubel, …).

Het staat als een paal boven water: een nieuwbouw, of zelfs een renovatie, kost wel wat geld. Er moet niet alleen geld besteed worden aan nieuwe apparaten, maar ook aan gespecialiseerde vakmensen die gepassioneerd zijn door hetgeen wat ze doen. Eén van de ‘disciplines’ die vaak aan bod komt: elektriciteitswerken. Gezien de crisis, merken we bij EnD Werken dat onze klanten vaak willen besparen. Eén aspect waar ze op kunnen besparen, maar best niet doen: stopcontacten.

Zoals gezegd tijdens de inleiding, kan een stekkerdoos inderdaad een ‘goedkope’ oplossing zijn, althans toch op korte termijn. Maar toch is het niet de ‘juiste oplossing’ in het geval van besparingen. Stel jezelf voor: je spaart nu misschien enkele stopcontacten uit (lagere kost op vlak van elektriciteitswerken), maar op de lange termijn kan dit zich ook tegen jou keren. Enerzijds ga je een prijsbewuste oplossing voorzien in de vorm van verdeeldozen. Iets dat, qua uiterlijk, er niet bepaald ‘mooi’ uitziet. Maar anderzijds, kan je al snel het overzicht verliezen: wat is aangesloten op wat, hoeveel apparaten zijn ingeplugd, … Kortom: na verloop van tijd weet je niet meer hoe of wat.

Met andere woorden: de kans dat je te veel apparaten aansluit op één stekkerdoos is vrij groot. Nu, laat het duidelijk zijn: voor kleine verbruikers zal dit niet zo snel problemen opleveren. Maar als je voornamelijk aan de slag gaat met zware verbruikers zoals een strijkijzer, elektrische kachel, wasmachine, … dan is de kans op overbelasting aanzienlijk.

Om een idee te geven: stekkerdozen zijn ontwikkeld voor een bepaald vermogen. In ons voorbeeld is de verdeeldoos gemaakt voor maximaal 3.500 Watt, dan moet je zeker geen wasmachine (2.500 Watt) en strijkijzer (1.500 Watt) gelijktijdig gebruiken want daar is de stekkerdoos niet op voorzien. Doe je dat toch? Dan is een brand niet uit te sluiten. Reden daartoe? De componenten in de verdeeldoos, alsook de kabel, zijn niet voorzien op een dergelijk grote stroom wat onvermijdelijk resulteert in brand.

Om dan terug te komen bij het begin van ons verhaal: is het een goed idee om vooraf te besparen op stopcontacten in je woonst? Als je dit aan Stephan zou vragen: absoluut niet. Op korte tijd bespaar je misschien wel ‘centjes’, maar als je het bekijkt met een ‘blik op de toekomst’: dan rendeert deze besparing niet bepaald.

We raden steeds aan om overal voldoende stopcontacten te laten installeren. Liefst iets meer dan je denkt nodig te hebben want de kans dat je in een vroegtijdige fase enkele ‘zaken’ over het hoofd ziet, is niet onbestaande. Samen met jou overlopen we de verschillende aspecten. Heb je een elektrisch bed? Dan is het zinvol om, naast het stopcontact van je nachtkastje, ook eentje te voorzien onder het bed. Ben je iemand die veel leest? Dan is een leeslamp, die je bijvoorbeeld naast de sofa hebt staan, onontbeerlijk. Handig als de contactdoos hier ook op voorzien is. Om maar aan te geven: bij EnD Werken kijken we met een vooruitziende blik op jouw toekomst als het gaat om elektriciteit, domotica, verlichting, laadpalen, videofonie en ventilatie.

Ben je nog op zoek naar een professionele elektricien die te allen tijde speelt op ‘safe’, waarbij een gepersonaliseerd advies centraal staat? Op maat van jouw project? Dan is EnD Werken jouw aanspreekpunt. Wij begeleiden je van begin tot eind. Van elektrisch plan tot uitvoering. Van elektriciteit tot verlichting. Van domotica tot laadpaal. Van videofonie tot ventilatie.Van verdeelbord tot stopcontact. Van aansluiting tot aansluiting. Klaar voor jouw aanvraag? ‘Afspraak’ op onze contactpagina.