,

Kortsluiting of overbelasting: de elektriciteit valt uit. Wat nu?

kortsluiting

Je komt thuis na een lange dag werken, schakelt de verlichting in terwijl het ventilatiesysteem automatisch doet wat het moet doen. Je begint gezellig te koken in een aangenaam binnenklimaat. Plots valt de elektriciteit uit. Niks vervelender dan dat, zeker niet na een vermoeiende dag. Maar wat doe je in een dergelijk geval? En hoe zorg je er dan voor dat je snel terug verder kan doen met hetgeen waarmee je bezig was? Stephan van EnD Werken geeft je alvast enkele tips in geval van kortsluiting en/of overbelasting van jouw elektrische installatie.

Een stroomuitval in jouw elektrische installatie is te wijten aan één of meerdere fouten. Dit kan komen door overbelasting of kortsluiting. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Overbelasting wil zeggen dat heel wat zware verbruikers veel stroom vragen op hetzelfde moment. Kortsluiting daarentegen vindt plaats wanneer er rechtstreeks contact is tussen de blootliggende aders van twee elektrische draden (zonder weerstand tussen).

Geen zorgen want je kan zelf de ‘fout’ opsporen. EnD Werken helpt je graag op weg tijdens het foutzoeken. Wanneer je geen stroom meer hebt in je woonst, dan heeft de automatische controle (door middel van automaten, differentieelschakelaars, …) zijn werk gedaan. Als je de ‘fout’ zelf wil achterhalen, dan zijn er een aantal stappen die je moet nemen. Benieuwd welke?

Stap 1: Installatie uitschakelen
In eerste instantie is het belangrijk dat je de installatie volledig uitschakelt. Dat wil zeggen: alle automaten en differentieelschakelaars uitzetten.

Stap 2: Algemene differentieelschakelaar opzetten
Als volgende zet je de algemene differentieelschakelaar op. Blijft de aardwachter ingeschakeld? Ga dan naar stap 3. Schakelt de elektrische installatie meteen terug af? Dan is er ergens een lekstroom. In een dergelijk geval neem je best contact op met EnD Werken.

Stap 3: Stapsgewijs beveiligingen terug inschakelen
Van zodra je alle voorgaande stappen hebt doorlopen, kan je vervolgens automaat per automaat opzetten. Zet je een automaat op en er gebeurt niks? Dan ben je zeker dat er geen ‘fouten’ in die kring aanwezig zijn. Daarna kan je verder gaan met de andere automaten. Zet je een automaat op en schakelt deze meteen terug uit? Dan doet de fout zich voor in deze kring. Ga door naar stap 4.

Stap 4: Elektrisch schema bij de hand nemen
Vervolgens kan je echt beginnen foutzoeken. Je neemt best het elektrisch schema bij de hand om te kijken welke stopcontacten hieraan zijn gekoppeld (of welke verlichting). Indien het gaat om stopcontacten, trek je best de stekkers van alle aangesloten verbruikers uit. Als het gaat om verlichting schakel je deze uit door middel van de knop.

Stap 5: Eliminatie
Vanaf dan kan je beginnen met elimineren. Schakel stapsgewijs elke lamp in. Ook de verbruikers mag je om beurt van stroom voorzien. Heb je net iets ingeschakeld en valt de automaat uit? Dan heb je de lamp en/of verbruiker gevonden die verantwoordelijk is voor de stroomuitval.

  • In geval van kortsluiting: Gaat het over een toestel dat al enige tijd op hetzelfde stopcontact is aangesloten? Dan is er vaak binnen in ergens een defect. Een reparatie of vervanging kan een oplossing bieden. Neem in een dergelijk geval altijd contact op met de verkoper/fabrikant. Vaak krijg je als consument een garantieperiode aangeboden.
  • In geval van overbelasting: Weet je zeker dat de verbruiker heel wat stroom nodig heeft om te werken? Of gaat het om een nieuw toestel dat je recentelijk hebt aangekocht? Dan is de desbetreffende elektriciteitskring hier (vermoedelijk) niet op voorzien. Of je hebt te veel apparaten aangesloten op eenzelfde reeks van stopcontacten.

Kan je de fout niet onmiddellijk vinden? Of reikt je technische kennis niet ver genoeg om de oorzaak te achterhalen? Neem dan zeker contact op met een professionele elektricien die jou met veel plezier verder helpt om het ‘euvel’ op te lossen. Benieuwd wat Stephan van EnD Werken voor jou kan betekenen?