Rookmelder

Rookmelders: je hebt ze ongetwijfeld al eens gezien in je plaatselijke doe-het-zelf zaak. Zoals je waarschijnlijk weet, zijn dergelijke exemplaren beschikbaar in allerlei formaten, prijscategorieën, … Maar welke is nu het best voor jou? Waar je moet ze hangen, en nog belangrijker: is een rookmelder wel degelijk verplicht in een woning? Op deze, en nog veel meer vragen, krijg je een gedegen antwoord van Stephan.

Om goed te begrijpen waarom het aanbod van rookmelders zo groot en uitgebreid is, is het belangrijk om de functie goed te begrijpen. Een rookmelder geeft een alarm, in de vorm van een geluidssignaal, van zodra er rook wordt gedetecteerd. Met andere woorden: van het moment dat een brand ontstaat. Een auditief signaal is hoorbaar waardoor de bewoners gealarmeerd worden. Vervolgens kunnen de nodige acties ondernomen worden om te evacueren, hulpdiensten te verwittigen, …

Bij een brand is het namelijk zo dat elke seconde telt. De extra tijd die een rookmelder verschaft, is van een onschatbare waarde. Niet alleen voor de bewoners en hulpdiensten maar ook voor de materiële en/of emotionele schade achteraf. Vanuit dat opzicht is het uitermate belangrijk om een rookmelder in huis te hebben

Dit item is ook opgenomen in de wet. De overheid schrijft voor dat één rookmelder verplicht is per verdieping. Dit geldt voor iedereen die een woning bouwt, renoveert of verhuurt. Sinds 1 januari 2020 is dit verplicht voor alle Vlaamse woningen. Beschik jij bijvoorbeeld over een huis met gelijkvloers, eerste verdieping en zolder? Dan zijn 3 rookmelders aan de orde. Kleine tip van Stephan: wil je echt op veilig ‘spelen’? Dan installeer je er best meerdere op strategische plaatsen.

Het wordt aangeraden om rookmelders te monteren in elke ruimte waar de bewoner(s) doorheen moet(en) op weg van de slaapkamer/woonkamer/keuken naar buiten (lees: de kortste vluchtweg).

Of er ook vereisten zijn waar een rookmelder aan moet voldoen? Absoluut. Allereerst moet een rookmelder voorzien zijn van een CE-label en voldoen aan de NBN EN 14604 norm. Zowel een type met vervangbare batterij als een exemplaar voorzien van een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Een rookmelder met niet-vervangbare batterij, met een levensduur van 10 jaar, wordt aangeraden.

Het spreekt voor zich dat de rookmelder moet reageren op rookontwikkeling bij brand door het produceren van een scherp geluidssignaal. Het toestel moet tevens beschikken over een testknop. Let er overigens op dat je alleen optische rookmelders gebruikt (ook ‘foto-elektrisch’ is een mogelijke benaming). Rookmelders van het ionische type mogen al enkele jaren niet meer verkocht worden.

Zoals eerder gezegd tijdens de inleiding, is er een grote keuze op de markt. Van simpel tot zeer uitgebreid. Zo zijn er bijvoorbeeld slimme rookmelders verkrijgbaar die je zelfs kan koppelen met elkaar. Wordt rook gedetecteerd op het gelijkvloers? Dan kan dit signaal ook ‘afgespeeld’ worden met behulp van de rookmelder op de eerste verdieping. Zo worden alle bewoners gealarmeerd.

Draag jij (brand)veiligheid erg hoog in het vaandel? Dan zijn er zelfs toestellen op de markt verkrijgbaar die je kan koppelen met jouw smartphone of alarmsysteem. Safety first! Wij ontzorgen je graag van de plaatsing zodanig dat jij op je twee oren kan slapen.

Hopelijk heb je op deze manier een beter zicht gekregen op het belang van een rookmelder. Heb jij nood aan één of meerdere rookmelders maar zie je het bos door de bomen niet meer? Vraag dan raad aan een gespecialiseerde vakman zoals Stephan van EnD Werken die handelt met kennis van zaken. Je kan ons zowel via mail als telefoon bereiken.

Wil je meer te weten komen over EnD Werken? Lees dan zeker eens dit interessante blogbericht en ontdek alles over ons bedrijf.