,

De IP-certificering voor stopcontacten en/of verlichtingsarmaturen in een buitenomgeving

IP-certificering

Bij EnD Werken komen we het vaak tegen: mensen die gehuisvest zijn in woningen die beschikken over een (grote) tuin, al dan niet aangevuld met een tuinhuis. Eventueel zelfs een zwembad. Enkele reden om ook buiten stroomvoorzieningen aan te leggen. Het beperkt zich niet alleen tot stopcontacten maar loopt verder door tot en met verlichting. Overbodig denk je nu misschien? In de praktijk merken we echter dat het vaak functioneel is. Zeker nu het zo vroeg donker is bijvoorbeeld, zou het wel handig zijn om het tuinpad te verlichten als je ‘s avonds in de tuin moet zijn. Heb je een elektrische grasmaaier? Dan zou het wel handig zijn mocht je ook buiten een stopcontact hebben. Enkele redenen om maar aan te tonen: elektriciteit kan wel ‘van pas’ komen in een buitenomgeving. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden op elektrisch vlak?

Wie tuin zegt, zegt tegelijkertijd ook weersomstandigheden. Laat het nu dat laatste zijn waar het ‘schoentje wringt’ qua elektriciteit. Dat stroom en water geen goede combinatie zijn, moeten we je waarschijnlijk niet uitleggen. Een reden te meer om ervoor te zorgen dat alle componenten, kabels, … hierop voorzien zijn. In het verlengde daarvan is de IP-certificering in het leven geroepen.

IP is de afkorting voor Ingress Protection, ook wel International Protection Rating genoemd. Het geeft aan in welke mate een component/kabel bestand is tegen stof en vocht. De IP-code bestaat uit twee cijfers. Het eerste getal geeft de beschermingsgraad weer tegen het aanraken en indringen van voorwerpen. Het tweede cijfers is een weerspiegeling van de bescherming tegen vocht. Anders gezegd: de IP-codering is een internationaal genormaliseerde norm voor de mate van beveiliging.

Wanneer we met EnD Werken elektriciteitsvoorzieningen integreren in een buitenomgeving, dan wordt bepaald in welke mate dit afgeschermd moet zijn voor externe invloeden zoals de omstandigheden, weer, bescherming tegen aanraking, … Kortom: de veiligheid van jou (en je gezin) primeert.

Afhankelijk van de toepassing moet er dus een minimum IP-rating gegarandeerd zijn. Het zou ons net iets te ver leiden om jullie uit te leggen hoe dit wordt bepaald, maar laat het ons zo stellen: Stephan zorgt ervoor dat alles wordt geïnstalleerd volgens goed vakmanschap. Rekening houdend met de omgevingsparameters.
Van zodra de IP-code gekend is, worden componenten zoals stopcontacten, verlichtingsarmaturen, … hierop uitgezocht. Goed om mee te geven: ook de kabels moeten geschikt zijn. Afhankelijk van de situatie, kan dit een afgeschermde kabel zijn, een kabel die in een buis zit, … Ook de diepte speelt een belangrijke rol. Zo is er een minimum diepte van 60 centimeter waaraan voldaan moet worden.

IP-certificeringEnD Werken zorgt ervoor dat dit allemaal duidelijk op het elektrisch schema wordt aangebracht. Onmisbaar voor het geval een tuinaannemer aan de slag zou gaan in je tuin om bijvoorbeeld een zwembad aan te leggen.
Kortom: de juiste kabelsectie, een goede bescherming van de kabel, spatwaterdichte componenten in combinatie met een professionele plaatsing vormen de ‘bouwstenen’. Eén of meerdere stopcontacten ter hoogte van je tuinhuis, buitenverlichting, sfeerverlichting om het zwembad ‘in the picture’ te zetten, … de mogelijkheden zijn eindeloos.

Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Ontdek dan zeker eens deze realisatie waarbij we tuinverlichting geïntegreerd hebben. De klant was op zoek naar duurzame tuinverlichting die zowel het tuinpad alsook de omgeving rond het zwembad moest verlichten.

Ben je nieuwsgierig wat EnD Werken voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op. Stephan helpt je graag verder voor het realiseren van jouw project inzake elektriciteitdomoticaverlichtinglaadpalenvideofonie en/of ventilatie. Klaar om van start te gaan?