Nieuwe wetgeving rond laadpalen: alles wat je moet weten
Als gespecialiseerd elektriciteitsbedrijf is het niet alleen belangrijk om onze kennis continu aan te scherpen, up-to-date te blijven met de nieuwste trends, … Maar ook om de wetgeving ‘op de voet’ te volgen. Zo gebeurt het regelmatig dat bestaande wetten, regels, richtlijnen, … worden aangepast. Een mooi voorbeeld daarvan: de wetgeving rond laadpalen is sinds kort gewijzigd. Beslis je om EnD Werken in te schakelen voor elektriciteitswerken, domotica, verlichting, laadpalen, videofonie en/of ventilatie? Dan kan je alvast rekenen op een ervaren vakman die betrokkenheid hoog in het vaandel draagt. Gecombineerd met professionaliteit, maatwerk én een persoonlijke aanpak.
Zoals gezegd tijdens de inleiding werd de wetgeving omtrent laadpalen aangepast. Deze aanpassing wordt gecategoriseerd onder het ‘tabje’ ‘laadinrichting’. Goed om nu al te vermelden: de volgende regelgeving is enkel van toepassing op alle laadinrichtingen waarvan hun uitvoering, of vervanging, gebeurde na 31/10/2022. Bestaande laadinrichtingen, waarvan de uitvoering ter plaatse vóór 01/11/2022 begon, vallen nog onder de vorige regelgeving.
Verplichte differentieelstroominrichting 30mA per toegekende stroombaan
Zo is het verplicht om vanaf 31/10/2022 een differentieelstroominrichting van 30 mA te voorzien per toegekende stroombaan. Met andere woorden: het is uitermate belangrijk om als eerste te bepalen hoeveel toegekende stroombanen er zijn in functie van de opstelling én de gebruikte laadinrichting. Nadat dit is vastgelegd, zal er per toegekende stroombaan een differentieelstroominrichting (30 mA) voorzien worden.
Cruciaal om mee te geven: EnD Werken houdt hier ook rekening met beveiliging tegen overstroom aan het begin van de toegekende stroombaan.
Elektrische noodonderbreking
Wanneer een laadinrichting in een gebouw staat, denk maar aan parkeergebouwen, parking van een appartementsblok, … Dan moet een noodonderbreking voorzien worden. Deze noodonderbreking moet zichtbaar opgesteld zijn, gesignaleerd worden, bereikbaar zijn en vlot bedienbaar zijn. Niet onbelangrijk om mee in rekening te nemen tijdens de ontwerpfase.
Deze noodonderbreking, die een lastscheiding verzekert, wordt door EnD Werken voorzien aan elke voertuig inrit. Tenzij een andere opstellingsplaats bepaald werd in overleg met de brandweer vóór het ontwerp en de uitvoering van de installatie. In dat laatste geval dient het advies van de brandweer ter plaatse bewaard te worden. EnD Werken zorgt ervoor dat een dergelijk advies ter beschikking wordt gesteld tijdens de gelijkvormigheidscontrole. Maakt de elektrische installatie deel uit van een wooneenheid? Dan is een noodonderbreking niet vereist.
Zoals je ziet: de kennis, expertise en knowhow van een ervaren elektricien is van onschatbare waarde. Zeker als geconstateerd zou worden, na de installatie van een laadinrichting, dat deze niet conform de nieuwe wetgeving is. Wat extra kosten met zich meebrengt.
Op zoek naar een professionele elektricien?
Heb jij nood aan een elektricien die gepassioneerd is door wat hij doet, met inbegrip van een onberispelijke service en afwerking? Dan is Stephan van EnD Werken de geknipte persoon. Via het contactformulier op onze website kan je vrijblijvend contact opnemen.