kabels elektriciteit

Eén van de aspecten bij het realiseren van een project op vlak van elektriciteit: kabels. Hoe je het ook draait of keert: een elektrische installatie kan er niet zonder. In een digitale wereld waarbij er heel wat draadloze mogelijkheden zijn, is de elektriciteitssector één van de weinige branches waarbij je kabels niet volledig (meer) kan wegdenken. Kabels hebben, in eerste instantie, als voornaamste doel om de stroom van punt A naar punt B te transporteren (of binnen de IT: data transporteren). Klinkt simpel, maar er komt meer bij kijken. De ene kabel is niet de andere. Afhankelijk van de toepassing, de stroomgroep/beveiliging én de aangesloten toestellen kan de kabelsectie (diameter/oppervlakte) verschillend zijn. Alsook het type (bij gebruik in een buitenomgeving bijvoorbeeld).

Als professioneel elektricien is Stephan van EnD Werken verantwoordelijk voor het installeren van elektrische installaties waarbij de veiligheid van een eindgebruiker primeert. Te allen tijde, ongeacht de situatie. Om die veiligheid te waarborgen, is het selecteren van de juiste kabelsectie ontzettend belangrijk. In principe komt het hierop neer: hoe groter de sectie van de kabel, hoe meer stroom er doorheen kan vloeien. Hoe kleiner de diameter, hoe minder stroom.

kabels elektriciteitMaar waar is de keuze van afhankelijk? Langs de ene kant is het allereerst goed om weten welke toestellen/lampen aangesloten zullen worden, en dus ook welke stroom deze vragen. Er is natuurlijk een verschil tussen de stroom die een televisie vraagt en de stroom die een elektrische oven nodig heeft. Bij televisies valt dat over het algemeen erg goed mee maar een oven bijvoorbeeld is een voorbeeld van een typische verbruiker met een hoog stroomverbruik. Om je een idee te geven: een verwarmingselement (kookfornuis/oven/…) heeft een stroomverbruik met een factor 20 t.o.v. een televisie bijvoorbeeld (oven van 3200 Watt – televisie van 164 Watt).

Eens bekend is welke toestellen gekoppeld zijn op welke stroomgroep, worden de beveiligingen bepaald (met betrekking tot overbelasting/kortsluiting). Belangrijk om te vermelden: deze worden gekozen in functie van de gekoppelde apparaten. Wordt er bijvoorbeeld een 2-polige automaat gekozen die uitschakelt indien de stroomgrens van 20 Ampère bereikt is? Dan moet de kabel minstens 20 Ampère kunnen verdragen. We leggen hier graag de klemtoon op minstens want als elektricien is het belangrijk om marge te laten zodanig dat de veiligheid niet in het gedrang komt.

Enkele voorbeelden

Om je een beter zicht te geven op welke draadsecties er zijn, hieronder een tabel waarin je kan zien welke invloed dit heeft op de maximaal toegelaten stroomsterkte van de kabels (en dus ook welke automaat geselecteerd dient te worden) in de residentiële sector volgens het AREI:

Doorsnede (mm²) Nominale stroom voor automaat (A)
1,5 16
2,5 20
4 25
6 40
10 63

Type kabels

kabels elektriciteitVoorts kan de keuze van de kabel ook afhankelijk zijn van andere factoren zoals de omgeving, temperatuur, … Heb jij buiten een tuinhuis met stopcontact(en)? Of zelfs een jacuzzi in de tuin? Dan ligt er ongetwijfeld een kabel om alle componenten te voeden. In een dergelijk geval zou de kabel geschikt moeten zijn voor wisselende temperaturen, alsook bescherming bieden voor externe invloeden (in de vorm van een afgeschermde kabel bijvoorbeeld).

Gevaar indien niet de juiste kabels?

kabels elektriciteitWordt er tijdens de voorbereiding toch niet de juiste gebruikswijze gehanteerd op vlak van kabelsecties? Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Een brand is vaak het rechtstreekse gevolg van kabels die toch meer stroom te verduren krijgen. In dat geval worden de geleiders zo warm dat de temperatuur snel stijgt. De isolatie rondom de kabels kan de warmte niet dissiperen en vervolgens vat de kabel vuur. Met andere woorden: het is de combinatie van een juiste kabel en een correcte kabelsectie met inbegrip van een juiste plaatsingswijze. Volgens de regels van het elektriciteitsvak.

Samengevat: als elektricien is het belangrijk om de juiste dikte van kabels te kiezen voor een veilige installatie. Dit vereist expertise over factoren zoals stroom, spanning, componenten, beveiligingen, … Kortom: door de knowhow van Stephan kan je erop vertrouwen dat de elektrische installatie doet wat het moet doen op een veilige en betrouwbare manier.

Ben jij nog op zoek naar een ervaren vakman met een grondige kennis op vlak van elektriciteit en alles wat daarrond hangt zoals domotica, verlichting, laadpalen, videofonie en ventilatie? EnD Werken is jouw aanspreekpunt. Je mag rekenen op een onberispelijke service van een gepassioneerde elektricien.