,

Veelvoorkomende fouten bij elektrische installaties

fouten elektrische installaties

In zijn carrière als elektricien heeft Stephan meerdere situaties meegemaakt waarbij collega-elektriciens niet altijd conform de wetgeving (AREI) handelden. In zijn streven naar veiligheid en kwaliteit deelt hij heel graag zijn expertise en ervaringen met jou. In dit blogbericht ontdek je waarom het naleven van het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) van cruciaal belang is in de elektriciteitssector. Ook zal je ontdekken hoe EnD Werken zich inzet voor veilige, elektrische installaties die afgestemd zijn op de behoeften van de gebruikers.

fouten elektrische installatiesLaten we meteen met de deur in huis vallen: één van de meest voorkomende ‘zaken’ die we tegenkomen: het gebruik van verkeerde kabels. Meer bepaald: het verkeerde type kabel in combinatie met de draadsectie (die afgestemd moet worden op de verbruikers die aangesloten zullen worden). Het gebruik van verkeerde kabels kan leiden tot oververhitting, kortsluiting en zelfs brand. Dit kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar ook leiden tot aanzienlijke kosten voor reparatie en herstel. Eerder schreven we er ook al dit interessante blogbericht over.

Hetzelfde geldt voor de beveiligingen die in de elektriciteitskast gebruikt worden. Als deze niet afgestemd worden op basis van de verbruikers, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties (zoals we hierboven al benadrukt hebben). Tevens vergroot dit het risico op stroomuitval of beschadiging van elektrische apparaten.

Daarnaast merkt Stephan soms ook op dat aftakdozen op verkeerde plaatsen geïnstalleerd worden. Vaak worden aftakdozen zodanig geplaatst dat ze, na het beëindigen van het project, niet meer toegankelijk zijn. Dit is niet toegestaan, een aftakdoos dient ten allen tijde bereikbaar te zijn.

Een ander voorbeeld. Hoe vaak zie je niet in, meestal wat oudere woningen, dat er rolluiken werden bijgeplaatst. Wat doet de installateur van de rolluiken dan? Hij zoekt het dichtst bijzijnde stopcontact en takt daar stroom vanaf voor de voeding van het rolluik. Meestal zit er aan de motor van het rolluik een soepele kabel met een draadsectie van 1mm². Een kring van stopcontacten moet een minimale draadsectie hebben van 2,5mm². De kabel van het rolluik is aldus te dun om af te mogen takken van een stopcontacten kring. Bijkomend is de zekering van deze kring te zwaar voor deze kabelsectie.

Om een lang verhaal kort te maken: over elk aspect van de elektrische installatie moet op voorhand nagedacht worden. De uitvoering begint pas van zodra alle elektrische plannen en berekeningen zijn gemaakt. Vervolgens wordt het nodige materiaal besteld. In een volgende stap wordt alles exact uitgevoerd volgens plan.

Zoals we eerder al aangehaald hebben in een ander blogbericht: het kan verleidelijk zijn om een goedkope elektricien in te schakelen om kosten te besparen. Toch is het belangrijk om de mogelijke gevolgen op lange termijn mee in overweging te nemen.

Elektriciteitswerkzaamheden zijn complex en vereisen deskundigheid om veilig en efficiënt uitgevoerd te worden. Door te kiezen voor een gecertificeerd elektricien met de nodige kennis en ervaring, zoals Stephan, minimaliseer je het risico op problemen. De veiligheid van je huis en gezin wordt gewaarborgd.

Ben jij nog op zoek naar een ervaren vakman met een grondige kennis op vlak van elektriciteit en alles wat daarrond hangt zoals domotica, verlichting, laadpalen, videofonie en ventilatie? EnD Werken is jouw aanspreekpunt. Je mag rekenen op een onberispelijke service van een gepassioneerde elektricien.