,

Koken: gas vs. elektrisch – een overzicht van de voor- en nadelen

koken gas elektrisch

Hoewel koken op gas nog steeds geliefd is vanwege de directe controle over het vuur, staan vandaag de dag huishoudelijke keuzes vaak in het teken van efficiëntie, duurzaamheid en gebruiksgemak. Bij nieuwbouwwoningen wordt er dan ook vaak gekozen voor een elektrisch fornuis. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen koken op gas of elektriciteit? Is het dilemma, gas versus elektrisch, één van jouw zorgen bij aankomende renovatiewerken of een nieuwbouw? Neem dan contact met ons op. Wij ontzorgen je volledig.

Elektriciteitswerken, domotica, verlichting, laadpalen, videofonie en/of ventilatie? EnD Werken staat voor je klaar.

Een belangrijk punt waar velen nieuwsgierig naar zijn: de kostenvergelijking tussen gas en elektriciteit. Om een goed overwogen keuze te maken, zetten we voor jullie graag de voor- en nadelen op een rijtje.

Koken op gas

Koken op gas heeft enkele duidelijke voordelen. Ten eerste biedt gas een directe controle over het vuur. Bovendien is gas over het algemeen energie-efficiënter dan elektriciteit, wat kan resulteren in lagere energierekeningen. Bovendien reageren gasfornuizen vrijwel direct wanneer je de temperatuur aanpast. Erg handig bij het koken van delicate gerechten die snelle temperatuurveranderingen vereisen.

Aan de andere kant zijn er enkele nadelen wat betreft koken op gas. Eén van de belangrijkste is de veiligheidskwestie: gasfornuizen kunnen een risico vormen voor gaslekken. Daarom moeten ze goed onderhouden worden. Daarnaast kunnen ze moeilijker schoon te maken zijn dan elektrische kookplaten.

Koken op elektrische fornuizen

Wanneer we het hebben over koken op elektriciteit, moeten we het verschil opmerken tussen inductie en keramisch. Inductie kookplaten maken gebruik van magnetische velden om warmte direct in de pan te genereren. Dit resulteert in een snelle opwarmtijd en uiterst precieze temperatuurregeling.

Hoewel dit duurder is in aankoop, heeft het een opmerkelijk lager energieverbruik. Zeker als je het vergelijkt met keramisch, dat indirect warmte afgeeft aan de kookpotten via een glazen oppervlak. Met andere woorden: ondanks de initiële investering, kan inductie op de lange termijn kostenbesparend zijn.

Wanneer je beschikt over zonnepanelen bijvoorbeeld, is elektrisch koken een zeer aantrekkelijke optie die we bij EnD Werken alleen maar kunnen aanmoedigen. In dit geval wordt jouw eigen opgewekte energie efficiënt benut. Zo wordt deze energie ook eens gebruikt voor iets anders dan de laadpaal voor je elektrische auto of de warmtepomp voor de verwarming.

Verder heeft elektrisch koken nog andere voordelen ten opzichte van koken op gas. Ten eerste is koken met elektrische fornuizen klimaatvriendelijker. Overigens zal de productie van elektriciteit steeds duurzamer worden. Het bewijs daarvan: de vele duurzame initiatieven die genomen worden om groenere energie op te wekken. Daarnaast zijn elektrische kookplaten veel eenvoudiger schoon te houden. Ook niet onbelangrijk voor de hobbykoks onder ons.

Last but not least: elektrische kookplaten zijn veiliger aangezien er geen open vlammen aan te pas komen. Dat vermindert het risico op ongelukken. Daar zijn wij van EnD Werken grote fan van. Wij dragen namelijk veiligheid hoog in het vaandel.

Overweeg je om in de toekomst niet langer te koken op je gasfornuis, maar over te stappen op elektrisch koken? Denk er dan zeker aan dat je mogelijks een extra elektriciteitsgroep nodig zal hebben in de meterkast. Weet je niet goed hoe je daar aan moet beginnen? Geen nood, Stephan van EnD Werken staat voor je klaar.

Ben je op zoek naar een ervaren, betrokken elektricien waarbij een eerlijke en open communicatie primeert? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier. We ontzorgen je graag.