,

Elektriciteit buiten aanleggen: dit is waar EnD Werken rekening mee houdt

elektriciteit buiten

Huisje, tuintje, boompje, kindje. Het is een cliché dat we ondertussen allemaal wel kennen. Voor die eerste twee moeten we je waarschijnlijk niet uitleggen dat het werk van een professionele elektricien cruciaal is om optimaal te genieten van alles. Stel jezelf maar eens voor: wat zou je doen in dat huisje of tuintje als er geen elektriciteit of verlichting zou zijn? Inderdaad: niet zo heel veel. EnD Werken to the rescue. In dit blogbericht focussen we ons vooral op het tuin-aspect, en bij uitbreiding: de volledige elektrische installatie, toegespitst op buitenomgevingen.

Of je nu nood hebt aan sfeervolle buitenverlichting of elektrische voorzieningen om het tuinieren (elektrische grasmaaier, elektrische heggenschaar, …) nog gemakkelijker te maken: voor elk probleem heeft EnD Werken een waterdichte oplossing waarbij veiligheid op nummer 1 staat.

Wanneer elektrische leidingen/nutsvoorzieningen aangelegd worden in een buitenomgeving, zijn er een heel aantal zaken waar zaakvoerder Stephan rekening mee houdt. Het spreekt voor zich: de regels van het AREI voor elektrische installaties in een buitenomgeving zijn anders dan die voor binnen. Hieronder zetten we voor jullie de meest voorname items op een rijtje, waar een gespecialiseerd elektricien allemaal aan denkt.

1. IP-certificering: bescherming tegen de elementen

elektriciteit buitenRegen, sneeuw, hagel, stof, vochtigheid, en andere weersomstandigheden zijn zaken die je buiten wel tegenkomt, maar binnen niet. Daarom is het van cruciaal dat de gekozen elektrische componenten bestand zijn tegen deze invloeden. Hiervoor is het IP-certificeringssysteem in het leven geroepen, waarbij ‘IP’ staat voor ‘Ingress Protection.’ Dit systeem geeft aan in hoeverre een elektrisch apparaat beschermd is tegen stof en vocht.

Voor buiteninstallaties, zoals stopcontacten en laadpalen, is een hoge IP-certificering noodzakelijk. Een IP-certificering bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen aanraking en indringing aan, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen vocht aangeeft. Voor buitentoepassingen moet het eerste cijfer minimaal 4 zijn (bescherming tegen aanraking met draden of gereedschap), en het tweede cijfer moet aangeven dat de apparatuur spatwaterdicht is.

2. De juiste bekabeling: bovengronds of ondergronds

elektriciteit buitenAls aanvulling op het eerste punt: niet alleen de componenten moeten zorgvuldig gekozen worden, maar ook de bekabeling moet van de juiste kwaliteit zijn. De juiste keuze moet gemaakt worden om ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen vocht en andere externe invloeden. Bovendien nemen we verschillende factoren in overweging, zoals de minimale diepte waarop de kabels in de grond moeten liggen, het gebruik van buizen of leidingen, het gebruik van gewapende kabels, …

Het gebruik van gewapende kabels is vooral van belang in situaties waar mechanische schade aan de kabel te verwachten is. Een voorbeeld hiervan is een kabel die uit de vloer komt en niet mechanisch beschermd kan worden door bijvoorbeeld een buis. Kortom, Stephan zorgt ervoor dat alles volgens de voorschriften van het AREI wordt geïnstalleerd.

Zoals we eerder in dit blogbericht hebben benadrukt: de juiste kabelsectie is essentieel om voldoende stroom te kunnen leveren aan de buitenstopcontacten, verlichting, laadpalen en andere apparaten.

3. Juiste plaatsing van componenten: een solide fundering

De plaatsing van elektrische componenten is van vitaal belang. Stopcontacten en schakelaars worden op handige en veilige locaties geïnstalleerd. Het spreekt voor zich dat dit op voorhand wordt uitgewerkt door Stephan. Plaatsen waar water zich kan ophopen, worden al uitgesloten in een vroege fase.

elektriciteit buiten

Samengevat

Een veilige, duurzame én functionele elektrische installatie: daar mag je op rekenen bij EnD Werken. Een open communicatie, eerlijkheid en maatwerk: dat is waarin we geloven.

Neem gerust contact met ons op voor een offerte op maat. Jouw droom van een goed verlichte buitenomgeving, met inbegrip van de nodige elektrische voorzieningen, is binnen handbereik.