,

Nieuwe lamp kopen? Dit is wat je moet weten!

nieuwe lamp kopen

Het licht valt uit… Oh nee, de lamp is kapot! Op dat moment tast je in het duister. Een perfect moment om een nieuwe én betere verlichtingsoplossing in huis te halen. Duurzaamheid is in dit geval wenselijk. En wie kan je hier beter mee helpen dan Stephan van EnD werken, de ervaren elektricien die verlichtingswerken voor jou kan uitvoeren. In dit blogbericht geven we je alvast enkele handige tips. 

Waar je op moet letten 

Bij het kiezen van een nieuwe lamp zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Allereerst is er de levensduur van een lamp: deze is best zo hoog mogelijk. LED-lampen bijvoorbeeld gaan doorgaans veel langer mee dan traditionele halogeenlampen. 

Het energieverbruik is een andere overweging die je moet maken. LED-lampen zijn zeer energiezuinig en kunnen je energierekening aanzienlijk verlagen in vergelijking met oudere lampsoorten. 

Daarnaast is de dimbaarheid en kleurtemperatuur van de lamp een belangrijk aspect. Vooral als je de sfeer in een ruimte wil aanpassen. 

Watt versus lumen 

Lichtsterkte wordt gemeten in lumen, niet in Watt. Voorheen keken consumenten vaak naar het vermogen (Watt) om de lichtsterkte te beoordelen. Maar met de opkomst van energiezuinige LED-lampen is dit geen nauwkeurige referentie meer. De lichtsterkte (lumen) wordt nu altijd meegegeven op de verpakking van een lamp. Als je wilt weten hoeveel lumen een oude lamp produceert, kan je een eenvoudige regel volgen. Voor een oude lamp vermenigvuldig je het aantal Watt met 10 om een ruwe schatting te krijgen van het aantal lumen. 

Welke soort lamp? LED! 

LED-lampen zijn tegenwoordig de duidelijke winnaar als het gaat om efficiëntie en duurzaamheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleurtemperaturen. Daardoor zijn ze geschikt zijn voor vrijwel elke verlichtingsbehoefte. Bovendien bevatten ze geen schadelijke stoffen zoals kwik. 

EnD werken in de spotlight 

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe lamp, en waarom LED geniet van de voorkeur, is het tijd om de stap te zetten en je verlichting naar een hoger niveau te tillen. Bij EnD werken laten wij een lichtstudie uitvoeren en zorgen we voor het lichtplan. Je kan genieten van de talloze voordelen die energiezuinige, slimme verlichting met zich meebrengt. Zo zal je nooit meer ongewenst in het donker zitten. 

Ben je aan het (ver)bouwen en heb je nood aan een professionele elektricien die van aanpakken weet? Stephan is jouw aanspreekpunt. Neem contact op via het contactformulier. We helpen je graag verder met een lichtplan.