, ,

Sluimerverbruik: welke apparaten in huis verbruiken veel stroom?

sluimerverbruik

In ons dagelijks leven zijn we sterk afhankelijk van elektriciteit. Of het nu gaat om verlichting, koken, verwarmen of vermaak: elektriciteit speelt een belangrijke rol in ons huishouden. Stephan, een ervaren elektricien gespecialiseerd in voornamelijk elektriciteitswerken en domotica, weet als geen ander hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met energie. Laten we eens kijken naar enkele van de grootste stroomverbruikers in huis. We geven je ook enkele tips om energie te besparen. 

5 veelvoorkomende grootverbruikers:

 1. Elektrische boiler (± 1.800 kWh/jaar): Een elektrische boiler verwarmt water continu, wat aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit verbruikt. Overweeg een zuinige boiler of maak gebruik van een tijdschakelaar om het energieverbruik te verminderen.
 2. Warmtepomp (± 2.200 – 3.000 kWh/jaar): Hoewel warmtepompen efficiënter zijn dan traditionele verwarmingssystemen, verbruiken ze nog steeds elektriciteit. Ze zijn vaak goedkoper in gebruik dan gasverwarming, vooral op lange termijn.
 3. Droogkast (± 235 kWh/jaar): Het drogen van kleding in een droogkast kan veel energie kosten. Overweeg om je kleding te laten drogen op de wasdraad, vooral tijdens zonnige dagen.
 4. Oude koelkast (± 550 kWh/jaar) of diepvries (± 360 kWh): Oude koelkasten en diepvriezers zijn energievreters. De overstap maken naar energiezuinige modellen wordt aangeraden. De aankoopprijs is misschien duurder, maar op lange termijn haal je hier meer voordeel uit.
 5. Verlichting (± 540 kWh/jaar): Traditionele gloeilampen verbruiken veel energie. Schakel over naar energiezuinige LED-lampen om je verlichtingskosten te verlagen.

5 grote verbruikers die niet iedereen heeft:

 1. Waterbed (± 320-1.200 kWh/jaar): Waterbedden kunnen aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit verbruiken, vooral als ze verwarmd zijn. Overweeg de temperatuur lager in te stellen of over te stappen op een andere matras.
 2. Infrarood sauna (± 415 kWh/jaar): Het genot van een sauna kan duur zijn, zeker als er wordt gesproken over elektriciteitsverbruik. Beperk de sauna-sessies en zorg dat je sauna goed geïsoleerd is.
 3. Plasma TV (± 420 kWh/jaar): Moderne flatscreen-tv’s zijn energiezuiniger dan oudere plasma-tv’s. Als je nog steeds een oud model hebt, zou het goed zijn om over te schakelen op een recenter exemplaar.
 4. Vijverpomp (± 180-3700 kWh/jaar): Een vijverpomp die continu draait, kan stroom vreten. Kies een pomp die past bij de grootte van je vijver en de gewenste watercirculatie. Dit voorkomt overbodige kosten.
 5. Tropisch aquarium (1.400 kWh): Het onderhouden van een tropisch aquarium kan veel energie kosten. Optimaliseer de verwarming en verlichting om het verbruik te minimaliseren.

Om maar aan te geven: er zijn heel wat verbruikers in huis waar je vaak niet bij stilstaat. Stephan geeft je graag 4 tips voor een lager energieverbruik:

 1. Verlichting: Vervang gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. LED-verlichting verbruikt aanzienlijk minder stroom en gaat bovendien langer mee.
 2. Eco-programma’s: Maak gebruik van de eco-programma’s op je vaatwasser en wasmachine om energie te besparen.
 3. Sluimerverbruik: Zet elektronische apparaten volledig uit of trek ze uit het stopcontact om sluimerverbruik te voorkomen. Dit geldt voor apparaten zoals televisies, modems, koffiezetapparaten, printers, …
 4. Domotica: Overweeg het gebruik van domotica om de verlichting en verwarming in huis te optimaliseren. Slimme systemen kunnen energie besparen door apparaten op de juiste momenten in of uit te schakelen. In combinatie met energie metingen kunnen bepaalde verbruikers ingeschakeld worden wanneer je veel energie productie hebt van je zonnepanelen en uitgeschakeld wanneer er geen zonneproductie is.

Door bewust om te gaan met deze apparaten en de hierboven genoemde tips op te volgen, kan je niet alleen je energierekening verlagen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Stephan van EnD werken staat klaar om je te helpen bij het implementeren van energiebesparende oplossingen in huis, zoals het installeren van verlichting of domotica.