,

Een laadpaal aansluiten op de meterkast: hoe gebeurt dat?

laadpaal aansluiten

Elektrische wagens worden steeds populairder. Dat staat als een paal boven water. Daarmee groeit ook de behoefte wat betreft elektrische laadpunten. Zowel bij gezinnen (thuis) als bij bedrijven. Als je overweegt om een laadpaal te laten installeren, zijn er enkele belangrijke stappen die een gekwalificeerd elektricien moet volgen. Stephan van EnD Werken helpt je graag verder. In deze blog vertellen we je meer over onze werkwijze. 

Wat er allemaal gedaan moet worden, wanneer je een laadpaal wil laten installeren? Heel wat. Voordat we de laadpaal effectief gaan installeren en aansluiten, moet er een goede voorbereiding zijn. 

Voorbereiding 

Een overweging is het bepalen van het type lader. Laadpalen zijn beschikbaar in zowel 1-fase als 3-fase configuraties. Het is belangrijk om de juiste koppelingen te maken. 3-fase laders laden sneller, maar belasten de installatie meer. Maar ook jouw type meterkast is ontzettend belangrijk, aangezien hier een uitbreiding op dient te gebeuren. 

Daarnaast is het controleren van de energietoevoer essentieel. We moeten namelijk weten wat de maximale capaciteit is. Stephan moet op de hoogte zijn van het huidige verbruik. Een auto die wordt opgeladen, vereist een aanzienlijke hoeveelheid elektrische energie. Het laatste wat we willen, is dat de autolader een installatie overbelast. Het is belangrijk om te weten welke voeding aanwezig is en of deze voldoende is of niet. Stephan voert de nodige metingen uit, ter controle. 

Een ander belangrijk aspect: load management. Het laatste wat je wil, is dat je laadpaal alle energie opslurpt, waardoor je misschien niet meer in de mogelijkheid wordt gesteld om andere huishoudelijke taken te doen (koken, de was, …). Slimme meetmodules zorgen ervoor dat de laadpaal en andere elektrische apparaten efficiënt gebruikmaken van de beschikbare stroom. Zo wordt overbelasting vermeden. 

Ten slotte moet er beslist worden, waar de laadpaal geïnstalleerd zal worden. Moet deze buiten staan, bijvoorbeeld ter hoogte van de oprit of in de garage? Dit bepaalt waar en hoe de laadpaal geconnecteerd zal worden met een bestaande installatie. Zo komen we tot de meest veilige en efficiënte oplossing. 

Uitvoering 

Met alle voorbereidingen en beslissingen genomen, is het tijd voor de daadwerkelijke uitvoering. Stephan zal de nieuwe kabel leggen, de laadpaal installeren en ervoor zorgen dat alles correct is aangesloten. Er wordt naderhand een duidelijke uitleg gegeven, zodanig dat je op de hoogte bent van de werking van je laadpaal. Veiligheid primeert! 

Zwaardere aansluiting en/of load management 

Na een grondige voorbereiding, kan het voorkomen dat de huidige installatie niet voldoet aan de vereisten van de laadpaal die geïnstalleerd zal worden. In dat geval staat Stephan klaar met een degelijk advies, afgestemd op jouw installatie. Er bestaan diverse mogelijkheden om je energietoevoer te upgraden. Aangezien dit installatie-specifiek is, krijg je de nodige raad. 

Kortom, het plaatsen/installeren van een laadpaal is een proces dat een zorgvuldige planning en deskundige uitvoering vereist. Met de hulp van een ervaren elektricien zoals Stephan, kan je ervoor zorgen dat je elektrische auto altijd klaar is om de weg op te gaan. Zonder je zorgen te maken over de stroomvoorziening of veiligheid. Neem gerust contact op voor advies op maat. 

Enkele realisaties: