,

Dimmen: de voordelen en de technische kant

Dimmen

Iedereen kent wel de klassieke verlichting. Waar je op de knop drukt en het licht gaat ogenblikkelijk aan. Het licht brandt vervolgens continu op zijn maximale intensiteit. Ideaal als je bijvoorbeeld ‘s avonds laat nog aan het werk bent en je voldoende licht nodig hebt. Maar minder geschikt als je daarna, in dezelfde ruimte, wilt genieten van jouw favoriete film in een gezellige en sfeervolle setting. De oplossing? Dimbare verlichting.

De tijd staat niet stil. Niet alleen mensen veranderen, maar ook hun noden en wensen wijzigen continu waardoor technologie mee ‘vooruit’ moet. Anno 2021 zijn dimmers niet meer te weg te denken uit moderne nieuwbouwwoningen. In dit blogbericht vertellen we je graag alles wat je moet weten over dimmen.

Om te beginnen: wat is een dimmer nu precies? Met dimmers regel je de sterkte van je verlichting. Zo kan je altijd de juiste sfeer in huis creëren. Hiermee bepaal je dus de lichtsterkte van de lampen, in en rondom je woning. Heel eenvoudig. Een romantische sfeer of voldoende licht creëren voor jouw boek te lezen? Het kan allemaal.

Om te zorgen voor een naadloze integratie, zijn er toch een aantal belangrijke aspecten erg belangrijk om op voorhand mee in rekening te nemen. Hierbij speelt de elektricien een cruciale rol om jou hierin degelijk en professioneel te ondersteunen. Met Stephan van EnD Werken aan je zijde is dat alvast geen probleem.

Dimmen kan op drie verschillende manieren. De keuze is heel belangrijk en hangt af van een aantal factoren. Er kan gedimd worden via fase aan- of afsnijding, met een 1-10 V signaal of een DALI-aansturing. Voor de eerste manier volstaat een standaard 3-aderige elektriciteitskabel. Voor de twee andere methodes moet een 5-aderige kabel voorzien worden.

  1. Fase aan- of afsnijding gaat over de manier waarop de wisselspanning aangevoerd wordt. Zo kan het belastend vermogen van de lamp geregeld worden. Hierbij wordt het signaal als het ware afgekapt in de sinus. Een 3-draads signaal does the trick.
  2. 1-10 Volt dimming. Verlichtingsarmaturen die gebruik maken van dit type dimming, beschikken over een ‘voorschakelapparaat’ of driver. Deze driver gaat de lamp aansturen en heeft daarvoor, naast de 230 Volt voeding, ook nog een regelbaar signaal nodig van 1 tot 10 V waarbij met 1 V de minimale lichtsterkte en met 10 V de maximale lichtsterkte behaald wordt. Met dit type van dimming zijn er aldus ook 2 extra draden noodzakelijk naar het verlichtingsarmatuur.
  3. DALI gestuurd dimmen. DALI staat voor Digital Addressable Lighting Interface. De interface is ook een voorschakelapparaat hetgeen gevoed wordt met de 230 V voeding en een 2 draads DALI signaal. Het grote voordeel van dit systeem is dat de verlichting steeds van 0 tot 100% geregeld kan worden en o.w.v. het digitale stuursignaal, kunnen meerdere armaturen via dezelfde 5 draden afzonderlijk aangestuurd worden.

Maar wanneer moet je nu welke methode toepassen? Fase aan- of afsnijding is ideaal voor halogeenverlichting en kan gebruikt worden voor 230 Volt LED-lampen met als nadeel dat de lamp niet over zijn gehele 0 tot 100% gedimd kan worden maar bijboorbeeld slechts van 40% tot 90%.

Wil je LED-verlichting dimmen? Dan is 1 tot 10 V, of beter nog DALI gestuurd dimmen, de aangewezen oplossing. Bij nieuwbouw is het dus van belang om op voorhand goed na te denken welke verlichting je wil gaan integreren. Je elektricien dient immers de juiste bedrading en aansturing te voorzien.

Maar niet getreurd want dimmen is niet alleen perfect geschikt voor jouw nieuwbouwwoning. Zelfs in een bestaande woning is het mogelijk om dimbare verlichting te integreren. EnD Werken ondersteunt je graag.

Lijkt het je allemaal wat ingewikkeld en wordt je graag bijgestaan door een professionele elektricien? Wij staan volledig paraat. Licht of geen licht. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over EnD Werken? Of wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief en volg ons ook online.

© Foto website Niko