, , , , ,

Een verdeelbord: het kloppend hart van de elektrische installatie

verdeelbord

Het elektrisch verdeelbord in jouw huis: hét centrale punt waar alles samenkomt. Toestellen zoals het (afwas)machine, fornuis, diepvries, … zijn hierop aangesloten. Maar ook apparaten zoals de koffiezet, computer, televisie, … Kortom: alle verbruikers in huis worden voorzien van spanning door middel van het verdeelbord, alsook kabels om de stroom te transporteren van A naar B. Twee aspecten die erg belangrijk zijn bij het ontwerpen van een geschikt verdeelbord: enerzijds het vermogen en anderzijds de bekabeling. Twee items die ontegensprekelijk met elkaar verbonden zijn. Wordt het ene aangepast? Dan moet het andere ook mee veranderen en vice versa. In deze blog vertellen we jullie hier graag meer over.

Laten we er geen doekjes om winden: een verdeelbord is het kloppend hart van de elektrische installatie. De functie van het verdeelbord is tweeledig:

  • Allereerst fungeert het als vertakkingspunt. Met andere woorden: de netaansluiting komt hier binnen als zijnde ‘input’ en wordt uiteindelijk vertakt naar diverse ‘outputs’ zodanig dat jouw elektrische apparaten voorzien worden van spanning.
  • Als scheiding tussen deze ‘input’ en ‘outputs’, is het essentieel om de nodige beveiligingen in te bouwen. Denk maar aan differentieelschakelaars of automaten (later in dit bericht meer over deze twee veiligheden). In een vroegtijdige fase worden verschillende elektrische kringen ingetekend (keuken, badkamer, stopcontacten, verlichting, …). Meestal zijn deze genummerd vanaf A tot Z. Per kring worden de juiste beveiligingstoestellen geselecteerd. Afgestemd op de aangesloten toestellen. Hieronder vind je een voorbeeld terug van een dergelijk schema:

verdeelbord

Nu je goed weet wat de functie van het verdeelbord is, willen we je graag een inkijk bieden in onze manier van werken. Grosso modo zijn er twee topics die doorslaggevend zijn voor het ontwerp: het gevraagde vermogen enerzijds en het binnenkomende vermogen anderzijds dat geleverd wordt door de netbeheerder. In België is dat Fluvius.

Het gevraagde vermogen is uiteraard wat je in totaliteit zou kunnen verbruiken, alles bij elkaar opgeteld (keuken met afwasmachine en ijskast, washok met wasmachine, laadpaal voor een elektrische wagen, …). Erg eenvoudig zou je denken. Maar in het geval van zonnepanelen bijvoorbeeld wordt dit verhaal complexer. Dan moet je niet alleen rekening houden met hetgeen wat je afneemt van de netbeheerder maar ook datgene wat je misschien terug het net instuurt. Om een simpel voorbeeld te geven: Als je 32 Ampère van Fluvius ontvangt en rekening moet houden met een stroom van 20 Ampère voor je zonnepanelen, dan moet het verdeelbord, of toch een gedeelte ervan, berekend worden op 52 Ampère.

Het spreekt voor zich dat deze stroomsterkte een invloed heeft op verschillende onderdelen/componenten. De automaten, lekstroomschakelaars, kabels, verbindingsrails, … moeten hierop voorzien worden. Wij ‘kableren’ standaard met kabels die een doorsnede hebben van 10 mm² wat gelijk staan aan 63 Ampère. Klinkt moeilijk? Dankzij Stephan van EnD Werken is dit geen zorg voor jou.

Samengevat: alle componenten in het verdeelbord worden afgestemd op de volledige installatie. Een CE-gecertificeerde verliesstroomschakelaar die lekken naar de aarde toe detecteert, een automaat die beschermt tegen overbelasting (en dus ook kortsluiting), een verdeelbord dat afgestemd is op het totale vermogen, … Wij ontzorgen je van A tot Z. Rekening houdend met jouw noden. Benieuwd hoe dat er precies uitziet? Neem dan zeker een kijkje bij onze realisaties.

Eenvoudig gezegd: wanneer je EnD Werken inschakelt voor jouw elektrische installatie, ben je er 100 procent zeker van dat alles zorgvuldig wordt ontworpen én uitgevoerd volgens goed vakmanschap. Inclusief een onberispelijke service. Er wordt rekening gehouden met alle regels die zijn opgenomen in het AREI, ook wel het Algemeen Reglement op de elektrische installaties genoemd.

Ben je klaar om van start te gaan? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder. In elke fase van het project wordt je ondersteund, met inbegrip van een gedegen advies door een specialist ter zake.