energielabel

Energielabels. Iedereen kent ze wel. Het grote witte ‘etiket’ op toestellen die over het algemeen een aanzienlijk verbruik impliceren. Denk hierbij maar aan wasmachines, vaatwassers, diepvriezers, … Op deze ‘labels’ staan de verschillende traditionele classificaties vermeld op vlak van energie zoals D, C, B, A, A+, A++ en A+++. De klasse die hoort bij het desbetreffende toestel staat hierbij duidelijk aangegeven. De energielabels bestaan ondertussen al ruim 20 jaar en geven een indicatie omtrent het energieverbruik. Maar sinds dit jaar is er een wijziging van kracht waardoor de laatste 3 bovengenoemde klassen komen te vervallen. Benieuwd naar wat er precies verandert en waarom? Maar bovenal: wat het jou als consument oplevert?

De afgelopen jaren zijn energielabels alleen maar complexer geworden. Stel je voor: je staat in de winkel en hebt de keuze tussen een wasmachine met energieklasse A, A+, A++ en A+++. Weet jij nog waar het verschil precies in zit aangaande het energieverbruik? Is het duurdere model met klasse A+++ dan zoveel energiezuiniger in vergelijking met het goedkopere exemplaar van klasse A? Veel vragen die op een dergelijk moment door je hoofd spoken. Daarom wordt het nu eenvoudiger om een geschikte keuze te maken. Vanaf dit jaar is het gedaan met A+, A++ of A+++.

Er zal gewerkt worden met een ‘energieschaal’ die loopt van A tot G. Dat wil overigens niet zeggen dat toestellen, die eerst een A+++-certificering hadden, nu automatisch een klasse A krijgen toegewezen. Integendeel, de testprocedure voor het bepalen van een geschikte klasse zal flink verstrengd worden. Dat wil zeggen dat fabrikanten van huishoudtoestellen flink hun best moeten doen om die begeerde ‘klasse A’ in de wacht te slepen.

Maar wat levert het jou nu als voordeel op? Stephan van EnD Werken vertelt je er graag alles over:

  • Prijsdaling & energiezuinige toestellen: Omdat de testcriteria verstrengd zijn, is het mogelijk dat huidige toestellen met bijvoorbeeld een A+++-klasse worden ‘gedegradeerd’ naar klasse B of zelfs C. Op die manier zal het toestel minder aantrekkelijk zijn voor jou waardoor fabrikanten genoodzaakt zullen worden om hun prijzen te verlagen. Of wat ook kan: fabrikanten zijn in de mogelijkheid om nieuwe (duurdere) exemplaren op de markt te brengen die wel voldoen aan deze ‘strengere testcriteria’ om een klasse A te bekomen. Europa wil hen namelijk stimuleren om te innoveren en plaats te maken voor nog zuinigere toestellen. En dat alles met een vooruitziende blik op de toekomst.
  • Eenvoudiger kiezen: Niet onbelangrijk: de ‘vernieuwde energieschaal’ zal je helpen om de keuze te vereenvoudigen. Op nieuwe etiketten zal een QR-code staan die je meer informatie geeft over het product. Daarnaast zal er vermeld worden wat het verbruik is. Ook zal de geluidsklasse aangeduid staan.
  • Makkelijker vergelijken: Aansluitend wordt het gemakkelijker om twee toestellen met elkaar te vergelijken omdat alle informatie op een duidelijke en transparante manier worden getoond op het energielabel.

Kort samengevat: Europa wil jou als consument helpen om beter te kiezen, beter te vergelijken en, ‘en plus’, performantere toestellen in huis te halen. Dit alles kan betekenen dat jij mogelijks minder moet betalen bij de aankoop van jouw koelkast, droogkast, …
Wil dat zeggen dat jij nu ogenblikkelijk naar de winkel moet rennen om al je huishoudtoestellen te vervangen? Absoluut niet. Je kan gewoon je huidige kookplaat, oven, dampkap, … behouden.

Gaat er toch iets mis met één van de bovengenoemde toestellen die jij in huis hebt? Dan weet je dankzij Stephan alvast waar je zeker op kan letten wanneer je nog eens een nieuw huishoudtoestel moet kiezen.

Wil je meer te weten komen over EnD Werken? Surf dan gerust eens naar deze pagina. Of wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief en volg ons ook online.

Bron: FOD Economie