Veelgestelde vragen EnD Werken

Ben jij van plan om een nieuwbouw- of renovatieproject te starten? Dan is de kans vrij groot dat je vroeg of laat te maken zal krijgen met de elektriciteit in je woonst, gebouw, kantoor, … Indien je zelf niet gediplomeerd bent om een goed oordeel te vellen over de situatie en eventuele aanpassingen die noodzakelijk zijn aan jouw elektrische installatie, dan is de hulp van een gecertificeerde elektricien zoals Stephan niet weg te denken.

Van particulieren of bedrijven die beginnen met (ver)bouwen krijgen we bij EnD Werken vandaag de dag heel wat vragen. Daarom hebben we, speciaal voor jullie, een oplijsting gemaakt van enkele veelgestelde vragen. Ook geven we je onmiddellijk een antwoord zodat je meteen op de hoogte bent dankzij Stephan van EnD Werken in dit eerste deel van de rubriek ‘Veelgestelde vragen die Stephan van EnD Werken krijgt’.

Wat zijn de uitvoeringstermijnen van mijn nieuwbouw- of renovatieproject?

Op deze vraag is het moeilijk om een éénduidig antwoord te geven. Ieder project is anders en vraagt een iets andere aanpak. We kunnen stellen dat hoe kleiner het project, hoe sneller het (hoogstwaarschijnlijk) gerealiseerd kan worden. Een elektricien is immers maar 1 schakel tijdens een renovatie, nieuwbouwproject, … en dus afhankelijk van andere ‘disciplines’. Het zou dus op 1 maand gedaan kunnen zijn maar ook op een jaar. Afhankelijk van de grootte, wensen, noden, …

Wil je hier graag meer over weten of hoe Stephan te werk gaat? Lees dan zeker eens dit blogbericht en ontdek er alles over.

Stel: EnD Werken heeft mijn elektrische installatie tot in de puntjes afgewerkt. Mag hij die dan ook keuren?

Nee, niet de elektricien maar wel een onafhankelijke keuringsorganisme is daarvoor verantwoordelijk. Stephan zorgt er overigens wel voor dat jouw elektrische installatie voor deze keuring ‘pico bello’ in orde zal zijn. Met zijn oog voor detail en nauwkeurigheid is dat alvast geen probleem. Zou er toch een aanpassing nodig zijn? Dan wordt de nodige flexibiliteit aan de dag gelegd om het euvel op te lossen. Bovendien neemt hij zelfs contact voor je op met het keuringsorganisme om een afspraak vast te leggen. 

Nu de elektrische installatie goedgekeurd is: mag Stephan ook de koppeling met het net verzorgen?

Nee, ook dat klopt niet. Indien de installatie goedgekeurd is, kan enkel en alleen Fluvius de stroomaansluiting met het net verzorgen.

Heb ik domotica nodig in mijn woning, gebouw, …?

We leven in een moderne tijd waarin automatische processen meer en meer hun toegang vinden tot in onze woningen en niet enkel meer terug te vinden zijn in bedrijven en bedrijfsprocessen. Denk maar aan verlichting die automatisch inschakelt, screens die automatisch openen en/of sluiten, …. Met de komst van de digitale teller kunnen we een koppeling maken met de huisautomatisatie om bijvoorbeeld het wasmachine te laten starten van zodra er overproductie is van de zonnepanelen, een autolader starten, …

We lopen de hele dag met een smartphone binnen handbereik. Als we naar onze auto kijken, zien we dat deze vol zit met elektronica om een heel aantal processen automatisch uit te voeren. Bijvoorbeeld om een koppeling te maken met onze smartphone, … Waarom zouden we deze lijn dan niet doortrekken naar onze woning waar we per slot van rekening toch veel meer tijd doorbrengen? Laten we het leven in onze woning aangenaam, eenvoudig en flexibel maken door een domotica systeem te integreren.

Nieuwsgierig hoe wij dit voor jou in de praktijk brengen? Neem dan zeker hier eens een kijkje en laat je verrassen door de uitgebreide mogelijkheden.

Ik heb momenteel een elektrische wagen en deze beschikt over een druppellader. Is een laadpaal dan nog wel echt nodig?

In principe heb je een laadpaal niet nodig. Met een traditionele druppellader kan je uiteraard ook jouw wagen opladen, maar in tegenstelling tot een laadpaal gebeurt dit minder efficiënt. Dankzij een laadpaal, die naadloos integreert met je bestaande elektrische installatie, wordt jouw wagen in een mum van tijd opgeladen. Je kan bij EnD Werken bovendien kiezen voor een optie genaamd ‘load management’. Op die manier krijgt de elektriciteit binnenshuis voorrang op de laadpaal.

Benieuwd naar alle voordelen van een laadpaal? Je leest er hier alles over.

Wat zou de meerwaarde zijn van een videofoon aan mijn deur? Want ik heb namelijk toch ook gewoon een bel die mij alarmeert indien er iemand voor de deur staat?

In tegenstelling tot een traditionele bel heb je het voordeel dat je dankzij een videofoon wél weet wie er voor de deur staat. Zo is de ‘buitenpost’ bijvoorbeeld voorzien van een camera waarbij zowel beeld als geluid wordt geregistreerd. Dit zal te zien op de binnenpost die professioneel werd geïnstalleerd door Stephan. Op die manier kan je meteen zien we er aanbelt. Ook krijg je de vrijheid, nog vóór je de deur hebt geopend, om te beslissen of je die persoon nu wel of niet binnenlaat. Een videofoon zorgt tevens voor extra veiligheid.

Meer ontdekken over de voordelen van een videofoon? Je leest er alles over in dit blogbericht.

Natuurlijk is dit nog maar een greep uit de veelgestelde vragen die we regelmatig krijgen. Ben jij benieuwd naar deel 2 van onze rubriek ‘Veelgestelde vragen die Stephan van EnD Werken krijgt’? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.