,

Jouw alsmaar stijgende energiefactuur een halt toeroepen in 2022?

elektriciteit besparen

Energieprijzen die blijven stijgen, zelfs in 2022. We moeten je het hoogstwaarschijnlijk niet meer uitleggen. Bijna iedereen voelt het wel in zijn of haar portemonnee. Zeker voor diegene die een variabel contract hebben kan het wel eens enkele honderden euro’s schelen op het einde van de rit. Met dit nieuwe jaar in het vooruitzicht zou het voor iedereen wellicht een goed voornemen kunnen zijn: minder energie verbruiken in 2022 en meer overhouden op het einde van de maand.

Hieronder geven we je alvast enkele concrete tips die ervoor kunnen zorgen dat jouw energiefactuur lager wordt. Benieuwd naar wat jij allemaal kan doen?

Tip 1: Verlichting. In de meeste huizen, gebouwen, … zal verlichting vermoedelijk één van de grootste ‘energievreters’ zijn (naast huishoudelijke toestellen zoals diepvriezers, kookplaten, wasmachines, drogers, …). Heb jij bijvoorbeeld nog ‘traditionele  gloeilampen’ in huis? Vervang ze dan zeker door energiezuinige alternatieven zoals bijvoorbeeld LED verlichting. Heb jij toch al LED verlichting in huis? Denk er dan steeds aan om deze tijdig uit te doen van zodra je een ruimte verlaat. Vergeet je dit wel eens regelmatig? Overweeg dan gerust domotica die wij, bij EnD Werken, kunnen integreren. Op die manier kan het licht automatisch in- of uitschakelen bij het respectievelijk betreden of verlaten van een kamer.

Tip 2: De ‘was en de plas’. Zoals hierboven al aangegeven, zijn onder andere ook huishoudelijke toestellen zoals wasmachines, drogers, … verantwoordelijk voor een groot deel van het ‘energiebudget’. Met het oog op energie besparen kan er bijvoorbeeld een koppeling gemaakt worden met de digitale meter. Zodoende dat er geopteerd kan worden om het wasmachine of de droogkast pas in te schakelen van zodra er een overproductie is van de zonnepanelen.

Tip 3: De ‘stand-by’ modus. Tegenwoordig zijn er heel wat apparaten, die wij dagdagelijks gebruiken in ons leven, waarbij niet bepaald sprake is van een ‘echte’ aan- of uit-toestand. Denk hierbij maar aan televisies, computers, … Indien uitgeschakeld, of in de zogenaamde ‘stand-by’ modus, kunnen deze toestellen nog steeds een aanzienlijk energieverbruik impliceren. Daarom kan je dus best, indien deze niet gebruikt worden, de stekker uit het stopcontact halen. Of indien de stekker zit ingeplugd in een verdeeldoos met aan- en uitknop? Gewoon de schakelaar even omzetten en ‘klaas is Kees’.

Tip 4: Verwarming. Naarmate de avond valt, wordt het buiten ook kouder. Dat zorgt ervoor dat, indien jij op bijvoorbeeld een koude winterdag geen verwarming zou aanzetten, het geleidelijk aan ook binnen afkoelt. Daarom zou het een slim idee kunnen zijn om om ’s avonds de gordijnen of rolluiken te sluiten. Zo zorg je ervoor dat de warmte voornamelijk binnen blijft. Wil jij trouwens ook nog eens zorgen voor een aangenaam binnenklimaat? Ontdek dan zeker onze mogelijkheden omtrent ventilatie.

Tip 5: Hou het ‘cool’. Denk eraan om regelmatig jouw koelkast of diepvriezer te ontdooien. Dit bevordert niet alleen de goede werking, maar het zorgt er ook voor dat het stroomverbruik zal dalen. Tegelijkertijd kan je meteen controleren of jouw diepvriezer staat ingesteld op de ideale temperatuur van -18 graden Celcius.

Tip 6: Energieklasse. Kijk ook eens goed na, voor alle grootverbruikers in je woonst, wat de bijbehorende energieklasse is. Heeft deze een B, C of zelfs D certificering? Of met de nieuwe regelgeving een E, F of G klasse? Overweeg dan zeker om deze te vervangen door een energiezuiniger model in een hogere klasse. Op die manier ben je zeker dat het verbruik van al je toestellen tot een minimum beperkt wordt. Wil je meer weten over de nieuwe energielabels? Lees dan zeker eens dit blogbericht.

Tip 7: Voor de liefhebbers van koffie. Dacht jij dat een koffiezetapparaat met warmhoudplaat niet zoveel zou verbruiken? Dan heb je het (helaas) mis want toch is en blijft dit een ‘energievreter’ die je misschien beter vermijdt (niet de koffie, wel de warmhoudplaat). Hoe je dat doet? Heel simpel. Schenk de koffie bijvoorbeeld over in een handige thermos. Zo blijft jouw koffie heerlijk warm.

Zoals je ziet zijn er vandaag de dag dus heel wat kansen die jij kan grijpen. En dat met maar 1 doel: die continu stijgende energiefactuur een halt toe roepen. Bijkomend voordeel is dat je, door anders om te gaan met energie, het klimaat een handje helpt. Dat zal ‘moeder natuur wel weten te smaken’.

Kan jij er niet genoeg van krijgen en ben je benieuwd naar wat jij verder nog allemaal kan doen? Surf dan zeker eens naar energiebesparen.be en ontdek welke kleine ‘ingrepen’ jij allemaal kan doen.