Laadpalen

Elektrische wagens zitten in de lift, dat staat als een paal boven water. Het aandeel van deze ecologische auto’s op onze (Limburgse) wegen is de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Ze zijn bezig aan een stevige opmars. Maar wie elektrische wagen zegt, zegt ook laadpalen.

Nieuwbouwprojecten en gebouwen die gerenoveerd moeten worden, zijn verplicht vanaf 11 maart dit jaar laadpunten voor elektrische wagens op hun parkeerplaatsen te voorzien. Het is niet noodzakelijk dat de laadpaal al fysiek klaar staat, maar wel dat de aansluitingen aanwezig zijn om er een te zetten. Stephan van EnD Werken to the rescue!

Dien jij binnenkort dus een bouwaanvraag in (in Vlaanderen) en heb je minstens twee parkeerplaatsen voor het gebouw? Dan ben je genoodzaakt om tegelijkertijd een oplaadpunt te voorzien of althans de nodige voorzieningen te laten aanleggen voor de verdere installatie van een laadpaal.

Ben jij in het bezit van een gebouw dat stilaan nood heeft aan een grondige renovatie én heb je meer dan 10 parkeerplaatsen voor de deur? Dan geldt dezelfde regel.

Je hoeft alvast niet te vrezen dat een laadpunt ook bij de oprit van je huis verplicht wordt want dit wordt door de overheid niet gezien als een ‘echte parkeerplaats’.

Verder zijn bestaande gebouwen nog niet verplicht laadpalen op hun parkeerplaatsen te voorzien. Maar opgelet want hier komt echter wel verandering in vanaf 1 januari 2025. Dan moeten alle niet-residentiële gebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen uitgerust worden met minstens twee oplaadpunten.

Op 30 oktober vorig jaar heeft de Vlaamse regering dit besluit goedgekeurd om laadpalen te verplichten. De reden daartoe? Ze willen graag gebouwen en de bijbehorende parkeerplaatsen klaarstomen voor een ecologische toekomst.

Ben jij verplicht geworden om een laadpaal te installeren bij jouw gebouw? Of twijfel je nog? Neem dan gerust contact met ons op en laat je begeleiden door Stephan. Hij helpt je graag verder met een glimlach.

Heb jij je steentje bijgedragen aan een milieuvriendelijke toekomst door de aankoop van een elektrische wagen? Een goede en tevens ‘groene’ keuze. Wij bij EnD Werken ontzorgen je graag door de aanleg van een professioneel laadsysteem dat naadloos integreert met jouw bestaande installatie.

Wil je je laten inspireren door onze gerealiseerde laadpalen? Je ontdekt ze hier. Of wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwe blogberichten? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief en mis het niet.

Bronvermelding website Vlaanderen: Departement Omgeving